Begin volgend jaar zal Israël het eerste land ter wereld zijn dat ontzilt water naar een natuurlijk meer leidt: het Meer van Galilea. Het meer is een van de laagst gelegen watermassa’s op aarde, is Israëls grootste zoetwatermeer en dient tegelijk als noodwatervoorraad voor het land.
Volgens The Times of Israel is het nationale waterbedrijf, Mekorot, van plan om tegen het einde van dit jaar de bouw van een ondergrondse leiding van dertien kilometer af te ronden. Na eerst nog wekenlange tests zou het nog in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik genomen kunnen worden.
De pijp verbindt het meer met vijf ontziltingsinstallaties aan de Middellandse-Zeekust. Het idee voor de ruim 250 miljoen euro kostende pijplijn werd geboren na verschillende rampzalige droogtejaren, tussen 2013 en 2018, toen het niveau van het meer een historisch dieptepunt naderde.
Dankzij de overvloedige regen van de afgelopen twee winters is het waterpeil tijdelijk hersteld. In april kwam het voor het eerst in dertig jaar in de buurt van zijn maximale capaciteit. Maar vanwege klimaatverandering wordt minder regenval voorspeld, terwijl de vraag naar water door snelle bevolkingsgroei zal blijven toenemen. Bovendien levert het land nog water aan derde partijen, waarvan Jordanië er een is.
Bij de foto: De waterstand in het Meer van Tiberias op 9 mei van 2021. De waterstand wordt als laag beschouwd wanneer het beneden -208,8 meter (zeepeil) komt. | © The Times of Israel/Flash90