Open Doors: Tackle vervolging: pray when they play (in Qatar)

0
285

Voor christenen én voetballiefhebbers heeft Open Doors een uitdagend idee voor bij het wereldkampionschap voetbal in Qatar: bid terwijl zij spelen. Zo vraagt de organisatie steun voor vervolgde broers en zussen in zeven van de deelnemende landen.

Zeven deelnemers van het WK staan op de Ranglijst Christenvervolging: Iran, Saoedi-Arabië, Marokko, Tunesië, Mexico, Kameroen en gastland Qatar (18de plek). “Voor het toernooi hebben we een wedstrijdkalender ontwikkeld, onder de titel tackle vervolging“, zegt Martin Dees, directeur van Open Doors. “Of je nu gaat kijken of niet, zo staan we samen op de bres voor de vervolgde kerk.”

Onzichtbaar
“Terwijl bezoekers de komende tijd worden aangemoedigd musea, cultureel erfgoed en de grote winkelcentra in het land te bezoeken, zullen ze één ding niet kunnen doen: een kerk bezoeken”, zegt Wimco Ester, pleitbezorger van Open Doors. “De christelijke gemeenschap, toch zo’n 370.000 mensen groot, is volledig aan het zicht onttrokken in het land.”

Alle erkende kerken in Qatar zijn ondergebracht op het  Mesaymeer-complex aan de rand van hoofdstad Doha. Het is open voor de christenen die deel uitmaken van de migrantengemeenschap en voor andere niet-moslims. De kerken mogen aan de buitenkant geen religieuze symbolen laten zien, zoals een kruis. Inheemse Qatarezen kunnen het complex niet betreden.

Gesprek
Voor Qatarezen is er helemaal geen ruimte om hun christelijk geloof (na bekering) uit te dragen. Bekering tot een niet-islamitische religie wordt beschouwd als afvalligheid. Het Mesaymeer-complex is opgezet door de vader van de huidige emir ‘ter bevordering van het interreligieuze gesprek’ in het land.

Wimco Ester beschouwt dat “als een stap in de goede richting. Maar nu zien we dat het complex overbevolkt is geraakt. Met op zondagen continue diensten van allerlei denominaties en talen, waar soms geen ruimte meer is om aan te schuiven. Het barst bijna letterlijk uit zijn voegen.”

Foto: De poster die Open Doors bij ‘pray when they play’ heeft ontworpen.