Woensdag, 23 november, kleuren circa 140 (voornamelijk rooms-katholieke) kerken in Nederland weer rood. Met #RedWednesday vraagt de organisatie Kerk in Nood aandacht voor de toenemende vervolging van christenen wereldwijd.
Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen – vooral minderheden – en roept ze op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen.
Wereldwijd worden op #RedWednesday bekende gebouwen in het rood verlicht. De afgelopen jaren werden al de kanalen van Venetië, de Sacre Coeurbasiliek in Parijs, het Cristo Redentor beeld in Rio de Janeiro, de Sagrada Familia in Barcelona en de kathedraal van Westminster rood gekleurd.
Het stemt Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood in Nederland, treurig dat die vervolging in de afgelopen periode is toegenomen. “Wat me het meest is opgevallen, is dat onze medegelovigen in het Midden-Oosten, de bakermat van het christendom, het nu blijkbaar slechter hebben dan in de tijd van ISIS. Het maakt duidelijk dat #RedWednesday harder nodig is dan ooit. We moeten onze stem laten horen vóór godsdienstvrijheid en tegen christenvervolging.”
Misvatting
Hoewel regeringen het belang van vrijheid van godsdienst of overtuiging beginnen te erkennen, blijkt uit dit rapport Vervolgd en Vergeten? 2020-2022 dat er nog een lange weg te gaan is om de vrijheid van christenen en andere minderheden overal ter wereld te beschermen. Een deel van het probleem is een culturele misvatting in het Westen, waar vaak wordt ontkend dat christenen nog steeds de meest vervolgde geloofsgroep zijn.
Het rapport, de samenvatting en een uitleg over de belangrijkste bevindingen zijn te vinden op de website van Kerk in Nood.