In de gevierde Westerse liberale samenlevingen staan tolerantie en diversiteit hoog in het vaandel. Wetgeving zou dit waarborgen. Maar wanneer een lerares op een school iets te veel verteld over haar christelijke geloof wordt dat door sommigen opgevat als schending van de scheiding tussen kerk & staat. Wanneer wordt lesgeven preken? De wet blijkt gebruikt te kunnen worden om christenen hun leven in te perken tot achter de voordeur of het te verwoesten. Handhaven van liberalisme wordt zo wel heel makkelijk. In het vervolg van de ‘God’s not dead’ film staat dit centraal.
Vervolging van christenheid
Omdat christelijk geloof aan de fundamenten ligt van de Verenigde Staten van Amerika is dit geloof ook vaak het doelwit van mensen die dit haten of uit zijn op radicale verandering. Tolerantie en diversiteit gelden dan voor elke manieren van leven en geloven, maar behalve voor de christenheid. Deze film toont hoe een onschuldige geloofsbemoediging de basis kan worden van een zware veroordeling. Als de bal eenmaal rolt, een rechtszaak volgt en het mediaspektakel losbarst, blijkt de bevolking bijna een tweedeling te ondergaan. Felle voorstanders en tegenstanders. Feiten, hoofdzaken en langere termijn denken verdwijnen snel naar de achtergrond en bijzaken, algemeen ongenoegen en emotie nemen de leiding. Een hetze tegen christenheid in het algemeen en de vrome aanhangers ervan treedt op de voorgrond.
Amerikaans rechtssysteem
In deze film komt het kenmerkende Amerikaanse rechtssysteem naar voren, waarin gebruik wordt gemaakt van een burger jury, bij wiens uitspraak de rechter zich meestal neerlegt. Dat legt het gewicht op de overtuigingskracht van getuigen en advocaten. In beperkte tijd moet de jury overtuigd worden met de beste argumenten. Interessant is dan te zien hoe christelijk geloof juridisch verdedigd kan worden.
Evaluatie
Als de eerste ‘God’s not dead’ film al een succes was, dan is deze opvolger nog beter. De film is nog professioneler en mooier gemaakt. Er wordt nog meer ‘geur en kleur’ gegeven aan de weergave van het verhaal, zodat het helemaal kan doorgaan als een film van de hoogste klasse. Het script is echter nogal een succesverhaal dat erg past in de Amerikaanse cultuur, waarin alleen oog is voor winnaars en succesvolle mensen. De Amerikaanse droom van voorspoed. Ook in deze film ‘wint’ God en dus ook zijn aanhangers. Maar dat winnen is vooral goed advocatenwerk. Wat Gods bijdrage daaraan is blijkt niet. De film toont wel dat de meerderheid van de Amerikanen geen christenen zijn tegen alle schijn in. Voor de vraag hoe om te gaan met de verliezers is in deze film geen aandacht. Ook niet voor de feiten uit de geschiedenis waaruit blijkt dat christenvervolging meestal succesvol was. Of de ‘overwinning’ dan ook langere termijn effect heeft voor de zending of juist de haat tegen de christenheid versterkt zal de toekomst moeten uitwijzen. De film spreekt vooral christenen aan en kan dan inspirerende inwendige zending zijn.
God’s not dead 2
2016, BBI, Pure Flix Productions
Distributie: NEEMA Media B.V.
c.120 min.
€ 14,99
ISBN: 8717185538168