Evolutietheorie fataal doorstoken

0
196

In de Bijbel staat dat God alles schiep. Dit wordt in de wetenschap algemeen ontkend en bestreden. Vooral Charles Darwins boek ‘The origin of species’ (1859) heeft de aanzet gegeven voor het oppositionele ‘wetenschappelijke’ denkkader tegen het geloof in een Schepper-God; Evolutietheorie. Toch moeten sporen van de Schepping door God, zoals van de watervloed catastrofe (Noach), vindbaar zijn. Die worden ook gevonden. Het hangt er namelijk van af wat gezocht wordt en hoe tegen vondsten wordt aangekeken. Op de WEET-DVD ‘Achilleshiel van evolutie’ worden deze uitgezet tegen de Evolutietheorie.

Door Marco van Putten

Ontstaansvragen
Het ontstaan van het leven is in de Bijbel eenvoudig uitgelegd; God schiep het. Maar het bestaan van een morele God gaat de wetenschap te ver. God als bron van leven aanvaarden betekent ook in het geheel (concepten, beloften en ge- en verboden) van de Bijbel geloven. Geloven zou ook veel te filosofisch zijn.

Wetenschap zou juist op de waarneembare, aantoonbare werkelijkheid gericht zijn. Maar is die ‘werkelijkheid’ wel Gods werkelijkheid? Ook bestaat de wetenschap nog maar heel kort terwijl die waarneembare werkelijkheid al heel oud is. Wetenschap registreert die dus pas sinds kort. Daarom is wetenschap nauwelijks in staat het ontstaan van leven te verklaren, maar werpt het de ene na de andere theorie op. Er sneuvelen dan ook voordurend theorieën en dat op zich vraagt weer om nieuwe om het ‘gat’ te dichten. Evolutietheorie is immers een raamwerk van diverse hypotheses/theorieën waarin evengoed geloofd moet worden totdat het tegendeel blijkt. Erger is de moraal ervan die amper verder gaat dan het recht van de sterkste.

Theorieën tegenover elkaar
Deze DVD voert acht onderwerpen op die zwakten van evolutietheorie bespreken. Allerlei veronderstellingen worden bevraagd en met feiten van recent wetenschappelijk onderzoek bestookt. Vijftien wetenschappers (PhD’s) van universiteiten van over de hele wereld werkten mee. Allerlei vragen over evolutie en de Bijbel worden logisch en raak beantwoord. Tegenover argumenten worden tegenargumenten gezet vanuit verschillende wetenschappen, zoals biologie, paleontologie, geologie, kosmologie en ethica. Het is verbluffend hoeveel wetenschappelijk ‘bewijs’ of ‘argumenten’ er bestaan voor het Bijbelverslag. Maar ook hoeveel fatale zwakten (Achilleshielen) evolutietheorie heeft.

Evaluatie
Deze interessante, professionele documentaire zal velen boeien. Vooral geïnteresseerden naar de oorsprong van het leven. De informatierijke DVD zal vaak worden herbekeken. Het kan daarom voor onderwijs en discussieforums worden gebruikt. Vooral de tussentijdse samenvattingen zijn handig. Alleen kan niet snel naar de acht onderdelen worden ‘gesprongen’, want indexering ontbreekt. Ook staat de Nederlandse ondertiteling regelmatig over de originele filminformatie heen.

In deze film wordt evolutietheorie bestreden door wetenschappers, hun argumentatie is soms ‘technisch’ en het tempo waarin ze die geven is hoog. Er ontstaat een beeld van ‘kampen’. Wij tegen zij, zonder een weerwoord van een wetenschapper uit ‘het andere kamp’. Het lijkt alsof de wetenschap de Bijbel zou kunnen verdedigen. Dat kan nooit meer dan slechts gedeeltelijk. Toch hoort een ‘wetenschappelijke’ theorie op eigen terrein (wetenschap) aangepakt te worden. Een aanrader.

Achilleshiel van evolutie
Creation Ministries International. 2017
Weet Magazine
distributie: NEEMA Media B.V.
c.96 min.
€ 9,99, ISBN: 9789082050851