Het fenomeen ‘sterven’ centraal

0
183

Dood gaan we allemaal. Daarvan heeft de Here Jezus ons niet verlost. Gerechtigheid moet immers gedaan worden; alle mensen moeten op gelijke wijze door God geoordeeld worden (Gn 3:19; 2 Kor 5:10; Hb 9:27). Maar hoe gaat dat eigenlijk? Dood gaan. Wat is de dood? De meeste mensen negeren het of vinden het eng om ermee bezig te zijn. Sommige worstelen ermee. Er zijn ook mensen die ernaar verlangen. De Evangelische Omroep (EO) en de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) hebben er een DVD over gemaakt. Hoe hebben ze dat gedaan?

Facetten van het sterven
De dood is een vreemd, luguber onderwerp. Het is dan ook niet opmerkelijk dat veel mensen ervan wegkijken. Het negeren. Het buitensluiten uit hun gedachte. Het leven centraal stellen om het zo te ontkennen. Totdat we aan het graf staan van iemand. Hoe meer gelieft, hoe pijnlijker het verlies. Totdat het onszelf overkomt, hoewel we dat amper zelf meemaken. Op de DVD worden aan de hand van interviews – enigszins in de stijl van de TV series ‘Kijken in de ziel’ – ‘ervaringsdeskundigen’ en betrokkenen uitgevraagd over het sterven. Meer nog, wat de dood volgens hen is. Natuurlijk wordt naar de medische zaken rond het sterven gekeken, zoals het verschil van omgang ermee van huisartsen & specialisten (genezingsgericht) in vergelijk met palliatieve zorg (stervensbegeleiding). Daarnaast komen een dominee, familieleden en anderen uit verschillende achtergronden, zoals Jodendom, aan het woord die allerlei facetten van de dood belichten.
Acht afleveringen van elk ongeveer 30 minuten bekijken thematisch de verschillende facetten van de dood, zoals het sterven, rouwen, rituelen en het hiernamaals. Het is een begin om de dood op onze agenda te krijgen.

Het fenomeen centraal
De hoofdaandacht ligt op het fenomeen van het sterven en dan vooral op de (soms lange) weg naar het sterven. Er is minder aandacht voor de plotselinge dood, hoewel zelfdoding ook aan bod komt. Feitelijk is een lange stervensweg ook dramatischer. Besproken wordt het radicale onderscheid van het ervaren van sterven voor diegene die het ondergaat en degenen die erbij betrokken zijn. Of de dood zelf een betekenis heeft wordt alleen subjectief beantwoord door allerlei meningen van de geïnterviewden. De objectieve boodschap is dat de dood komt en dat het daarom beter is om erop voorbereidt te zijn.

Evaluatie
Dit is een DVD waarin de agenda van de IKON zwaar doorweegt. De filmische stijl is dus randkerkelijk, werelds, experimenteel en kunstzinnig. Er wordt amper ingegaan op de verhouding van de dood met geloof, zoals een theologische verklaring. Zelfs de dominee die aan het woord komt geeft die niet. Een gemiste kans. Wat blijft nazoemen is de zinloosheid van het leven, lijden en sterven. Het wordt zaak goed te leven. Levenden op weg naar een dood. Apart is dat er aandacht wordt besteed aan bijna dood ervaringen, maar dat ook een paragnost als ‘ervaringsdeskundige’ aan het woord komt is verbijsterend. Deze DVD heeft geen ondertiteling.

Dood voor beginners
2014, EO/ IKON
c.240 min.
€ 9,95
ISBN: 9789069341866