Lijden verandert God niet, maar de gelovige

0
173

Rouwen en verwerken van een bijzonder of groot verlies wordt pas echt reëel als het zich voordoet. Het is niet goed vooraf te leren, want meestal komt het onverwacht en plotseling. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% er uiteindelijk uitkomen, maar hoe het proces verloopt en hoe lang het duurt, hangt af van de persoonlijkheidsstructuur. Soms volgt depressie of zelfdoding. Voor gelovigen is er nog een bijzonder aspect. Zij zijn zich bewust van het bestaan van God, maar worstelen vaak met de vraag waarom Hij het verlies toestaat en/of waarom gelovigen dat moet overkomen. C.S. Lewis (1898-1963) was een professor die les gaf aan de Universiteit van Oxford in Engeland. Hij schreef als Anglicaans christen een boek over rouwverwerking voor christenen. Een nieuwe DVD geeft hiervan een samenvatting, toegelicht met voorbeelden uit de praktijk.

Een kort, maar intensief huwelijk
Lewis was het grootste deel van zijn leven vrijgezel, maar trouwt op latere leeftijd. Echter, kort na dit huwelijk in 1956 blijkt zijn vrouw door kanker snel te zullen sterven. De drie jaar van hun huwelijk zijn daarom heel intens en doorleeft, maar dat maakt het rouwen erna des te zwaarder. Lewis schreef zijn ervaringen op in het boek ‘Verdriet, dood en geloof’. Zijn ervaringen zijn vooral van belang voor christenen die door een rouwproces gaan en daardoor vragen stellen over God en hun geloof. Het blijkt dat de (christelijke) omgeving nogal eens verkeerd op hen reageert. Lewis leidt uit zijn persoonlijke ervaring generieke zaken af.

Vijf praktijkvoorbeelden
Interviews met christenen brengen een aantal voorbeelden naar voren. Zij tonen hoe wat Lewis schreef met hun situatie overeenstemde en van nut bleek. Naar voren komt dat christenen geen uitzondering vormen als het om lijden gaat. Toch blijkt geloof juist van nut en wordt bij velen de band met God versterkt. Rouwen blijkt ook geen duidelijk einde te hebben. Het Bijbelboek Job geeft het geijkte voorbeeld van een lijdende gelovige, maar ook dat deze eerlijke vragen aan God mogen stellen. Job’s ervaring toont dat God uiteindelijk pas spreekt als Job daarvoor open staat en dat ondanks lijden God geëerd hoort te worden.

Evaluatie
Dit is een belangrijke DVD. Niet alleen omdat iedereen er mee te maken krijgt, maar ook omdat het individualisme mensen eerder in een isolement drijft en christenheid hierin disfunctioneert. Hoewel het niet echt mogelijk is om zich op een uitzonderlijk verlies voor te bereiden, geeft de DVD lessen voor de omgeving van mensen die rouwen. Daarom is deze DVD een must voor pastorale werkers of mensen die betrokken zijn bij pastoraat, maar ook voor iedereen die de volle realiteit van het geloofsleven aandurft. De inhoud is goed toegankelijk en begrijpelijk, maar zal zeker vaker bekeken worden. Sommigen zullen ook het boek kopen. Juist wanneer rouwverwerking aan de orde is. Hopelijk volgen er meer van dit soort DVD’s. Een aanrader.

Rouwverwerking met C.S. Lewis
Through a lens darkly
2016, NEEMA Media B.V.
c.58 min.
€ 9,99
ISBN: 9789492189493