Martine Vonk: genieten van genoeg

0
183

Veel mensen willen wel duurzamer leven maar weten niet hoe. Of denken dat hun keuzes weinig verschil maken. Met ‘Genieten van genoeg’ wil Martine Vonk laten zien dat een duurzame levensstijl een Bijbelse opdracht is en wijst ze op het belang van echt kunnen genieten. “Ik hoop dat mijn boekje hiervoor een inspiratie is.”

Tekst: Jacco Stijkel

“Al jaren zet ik mij in om onder christenen het bewustzijn te vergroten als het gaat om duurzaamheid, milieu en gerechtigheid. In mijn studententijd werd ik betrokken bij de christelijke jongerenorganisatie Time to Turn. Later kwam daar de beweging Groene Kerken bij. Ook geef ik lezingen over deze onderwerpen. Uitgever Buijten & Schipperheijn kwam met de vraag om van al het materiaal dat ik had een boekje te maken. Dat wilde ik graag, want de boodschap is nog steeds heel belangrijk. Ook merk ik meer openheid over dit onderwerp in kerken dan vijftien jaar geleden. Doordat bijvoorbeeld klimaatverandering veel in de media komt, zijn er veel meer mensen zich ervan bewust dat we goede keuzes moeten maken als het gaat om het milieu. De gedragsverandering is er vaak nog niet of gaat heel langzaam. Met dit boekje probeer ik concrete handvatten te geven.”

Evangelie
Opkomen voor duurzaamheid en gerechtigheid is voor Martine een duidelijke Bijbelse opdracht. “We richten ons vaak op de redding van Christus voor ons mensen. Maar daarmee versmallen we het evangelie. Neem het bekende vers Johannes 3:16. Daar staat dat God de wereld lief heeft, niet alleen de mensen. God is de Schepper, Hij heeft de hele aarde op het oog.” Dat betekent voor Martine het maken van keuzes. “Ik zeg altijd: je kunt niet in je eentje de wereldproblematiek oplossen. Maar dat ontslaat je niet van je eigen verantwoordelijkheid om als gelovige het goede te doen. En vergis je niet, als een bepaalde groep mensen producten niet meer koopt heeft dat veel meer invloed dan mensen denken. Bezig zijn met duurzaamheid is geen druppel op de gloeiende plaat. En een pak fairtrade koffie past meer in het Koninkrijk van God dan koffie waarvoor arbeiders worden uitgebuit.”

Leefstijl
Begin in het klein, maak het behapbaar is Martine’s advies. In haar boek ‘Genieten van genoeg’ sluit ze elk hoofdstuk af met tips en vragen om in een groep over door te praten. “Ik kom weleens mensen tegen die in één keer alles willen veranderen. Vaak raak je daardoor alleen maar gefrustreerd. Begin in het klein. Dus kijk eens in de supermarkt waar het eten vandaan komt wat je koopt. Als je vlees wil eten, kies dan voor biologisch. Klopt, er zijn heel veel keurmerken waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De keurmerken Fairtrade en Eco zijn in elk geval goed. En op de sites van het Voedingscentrum en Milieucentraal staat goede neutrale informatie over wat wel echt helpt en wat slechts een duurzaam sausje is. Met dit boek heb ik vooral mensen een spiegel voor willen houden. Ga zelf, ga samen nadenken over hoe jij een duurzamere leefstijl kunt ontwikkelen. Kies wat bij je past en doe het in je eigen tempo. Dan beklijft het ook en praat samen over hoe je bijvoorbeeld energiezuiniger kunt leven.”

Tijd
Haar boek sluit ze af met een hoofdstuk over tijd. “Het gaat om genieten van genoeg. Over een maand gaan we verhuizen naar een eco-wijk. We gaan bewust kleiner wonen. Geen schuttingen, zodat er meer ruimte is voor kleine dieren zoals egels. Weet je, we hebben ook zoveel spullen. We moeten minder kopen en meer delen.” In haar ‘Genieten van genoeg’ noemt ze een voorbeeld van de boormachine. Hoe vaak gebruik je dit apparaat nu echt? “Juist delen geeft je een diepe vreugde. Want het is niet de bedoeling dat een duurzame leefstijl een ‘moeten’ wordt, dan raak je alleen maar gefrustreerd. Aan de andere kant: ik ben een veertiger en zie bij mijn generatie dat ze steeds een groter huis willen, een grotere auto noem maar op. Stellen moeten dan wel fulltime werken om dit allemaal te kunnen betalen.” Er blijft dan maar heel weinig tijd over voor elkaar, je familie, vrienden en vrijwilligerswerk. Terwijl het bij een bank toch belangrijker is wie er nog meer opzit dan hoe die eruit ziet. Ik hoor dan wel mensen klagen over de hoge hypotheek, maar daar kies je toch echt zelf voor. Van wie moet dat dan? Weet je, dit tijdaspect vind ik misschien wel het meest belangrijk. Aan duurzaamheid kun je concreet werken. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te laten plaatsen; is nog beter voor je portemonnee ook. Maar waar het werkelijk om gaat is dat we leren genieten van genoeg en ik hoop dat dit boekje daar een inspiratie voor is.”

Genieten van genoeg
Martine Vonk
Buijten & Schipperheijn
128 pagina’s
ISBN: 9789058816771
€ 11,90