Pluralisme als antwoord

0
191

De maatschappij seculariseert in rap tempo. Gelovigen merken dat steeds vaker. Te meer als seculieren een ‘progressieve’ agenda najagen. Zo wordt in Nederland aan het collectieve Basispakket voor de Zorg zaken ter vergoeding toegevoegd die strijdig zijn met de Bijbel. Schoolboeken beschrijven alleen de Darwin Evolutietheorie. Christenen raken verdrukt. Cors Visser heeft hierover een boekje geschreven. Hij geeft een advies hoe christenen hierop zouden kunnen reageren. Wat is over zijn voorstel te zeggen?

Bokito’s en Calimero’s
In 2007 ontsnapte in het Rotterdamse Blijdorp een gorilla die ‘Bokito’ werd genoemd. Deze jaagde de bezoekers de stuipen op het lijf. Sindsdien is de naam ‘Bokito’ verbonden aan mannetjesputters die zich laten gelden. Visser heeft die naam gekozen om daarmee bepaalde seculieren in Nederland aan te duiden. Het kleine percentage ‘orthodoxe’ christenen wordt de naam ‘Calimero’ gegeven. Dit is de naam van een kuikentje in een TV-serie. Met een eierdopje op zijn kop ging deze klagend door het leven en werd steeds gepest om zijn onbeduidendheid.

Secularisatie niet te stoppen
Het is logisch dat het Westen seculariseert (Latijn Saecularis – van deze eeuw, (huidige) wereld/tijd). Er is er een massale geloofsafval gaande. Vroeger werd iedereen geacht ‘christen’ te zijn, maar door de ‘emancipatie’ krijgt heidendom weer ruimte. Het zou dan vreemd zijn als opnieuw de minderheid (christenen) het voor de meerderheid (seculieren) uit zou maken. Maar het is ook logisch dat die overdracht van ‘macht’ samengaat met onwennigheid, groot onbehagen, angst en acceptatieproblemen. Christenen zitten volgens Visser, die ‘orthodox’ protestants godsdienstsocioloog is, nog in de ‘ontkenningsfase’, maar ook seculieren moeten wennen aan de nieuwe machtsverhoudingen. Er is onbalans. De hoofdaandacht gaat ondertussen uit naar de emigratie van moslims en andere buitenlanders. Visser schuift het pluralisme naar voren als antwoord en citeert daartoe ook een lezing van Govert Buijs (hoofdstuk 3).

Politiek-filosofische strijd
Aan de hand van allerlei voorbeelden uit het recente verleden in de Nederlandse politiek toont Visser de neiging van de meerderheid naar een luie monocultuur. Dit is volgens Visser ongewenst en altijd ongunstig voor minderheden, want de ultieme waarheid zou uit diversiteit voortkomen. Hij laat zien hoe balans juist door de Franse waarden Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap werkt. Zowel Bokito’s als Calimero’s zouden normaal moeten doen, geen (Bijbelse) onwaarheden gebruiken, niet hardvochtig zijn of verwarring zaaien. Ze moeten elkaar serieus nemen. Hij komt met 8 adviezen.

Evaluatie
Over dit interessante boekje is veel te zeggen. Zo is het jammer dat Visser zich beperkt tot zijn eigen bloedgroep; bepaalde gereformeerd ‘orthodoxe’ christenen. Een specifieke groep binnen het veel grotere geheel van behoudende gelovigen. Ook is het voor Visser logisch dat christenen aan politiek doen. Christenen die het negeren tipt hij slechts in kritische zin aan. Bovenal wordt de ernstige geloofsvraag of pluralisme niet strijdig is met de Bijbel (2 Kor 6:14) impliciet ontkend. Een aanrader voor maatschappelijk betrokkenen en politiek geïnteresseerden.

Visser, Cors
Seculiere Bokito’s en christelijke Calimero’s
De strijd om het grote gelijk
Buijten & Schipperheijn Motief
Amsterdam, 2016
88 pagina’s, € 11,50
ISBN: 9789058819246