Romein vernielt Joods gezin

0
196

In 63 v. Chr. valt de Romeinse generaal Pompeius, op uitnodiging van Joden, het Beloofde Land binnen om een opstandige Joodse koning te onttronen. De Romeinen zouden 638 n. Chr. blijven. De Joodse elite verwelkomde de Romeinen. Over deze warme band gaat de film Ben-Hur. De rijke Joodse familie Ben-Hur adopteren het Romeinse kind Messala Severus nadat zijn vader was gestorven. Echter, als Messala volwassen wordt ontstaat er rivaliteit tussen hem en prins Judah, de even oude patriarch van de familie Ben-Hur. Dit familiedrama is gebaseerd op het boek van Lew Wallace.

Onstuitbare ambitie
Messala (Toby Kebbell (War Horse)) ziet geen toekomst bij de familie Ben-Hur in Jeruzalem, maar zoekt een aandeel in de glorie van Rome. Hij verlaat hen om soldaat te worden in het Romeinse leger en te vechten in Germania. Al snel stijgt zijn rang en aanzien en komt hij in contact met generaal Pontius Pilatus. Als Pilatus gouverneur wordt van de Romeinse provincie Judea komt Messala weer in contact met de familie Ben-Hur. Maar Judah Ben-Hur (Jack Huston (Spartacus)) valt op dat Messala erg veranderd is. Hij is afstandelijk, arrogant en toont weinig betrokkenheid bij zijn oude adoptiefamilie. Als Judah er vervolgens van verdacht wordt een aanslag te hebben gepleegd op Pilatus blijkt Messala, die commandant is van het Romeinse leger in Jeruzalem, een man geworden die alleen orders uitvoert. Hij laat de familie Ben-Hur zonder mededogen arresteren.

Paardrenwedstrijd
Door samenloop van omstandigheden weet Judah te ontsnappen aan zijn jarenlange gevangenschap als galeislaaf en komt terecht bij Ilderim, een Arabier (Morgan Freeman (Amistad)). Ilderim is een paardenmenner die naar Jeruzalem onderweg is om daar mee te doen met paardrenwedstrijd die de Romeinen organiseren. Judah weet een ziek paard te genezen en laat zien dat hij een uitstekende wagenrenner is. Ilderim besluit hem daarom de kans te geven om namens hem mee te doen aan de wedstrijd en zo Messala te verslaan en zijn vrijheid te herkrijgen. Zal het Judah lukken om te winnen? Wat betekent dat voor zijn band met Messala?

De Here Jezus
Het verhaal speelt rond 33 n. Chr. en daarom verschijnt geregeld de Here Jezus, Die in Jeruzalem preekt en er gekruisigd wordt. Judahs vrouw Ester (Nazanin Boniadi (Homeland)) sluit zich aan bij de Nazoreeërs, maar Judah wil daar aanvankelijk niets van weten. Toch zal Hij zijn familie herstellen.

Evaluatie
Dit historische, spectaculaire drama kan opgevat worden als een eigentijdse remake van de gelijknamige spektakelfilm uit 1959 met in de hoofdrol Charles Heston als Judah Ben-Hur. De belangrijkste verschillen zijn het grotere realisme, de betere special effecten en het enigszins aangepaste verhaal. Wat ook opvalt, is de locatie waar de film is opgenomen; het landschap van de Italiaanse provincie Lazio en niet dat van Israël. Ook is de Joodsheid van de familie Ben-Hur onopvallend met nogal erg moderne omgangsvormen. Een aanrader.

Ben-Hur. First to finish, last to die
2016 Paramount Pictures and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.
Distributie: NEEMA Media B.V.
c.118 min.
€ 16,99
ISBN: 5053083075248