Door Marco van Putten
Columbine High School massacre
De film begint met archiefbeelden van deze schietpartij in 1999 waarbij 13 doden, waaronder de twee schutters (3de jaars leerlingen), en 21 gewonden vielen. Het motief voor dit geweld is volgens deze film dat de twee gefrustreerd waren over de manier dat ze door sommige medeleerlingen werden gepest. Ze zochten wraak en werden geïnspireerd door de Nazi-ideologie, die op school werd behandeld. Daarom kozen ze er voor om hun moordpartij te houden op 20 april (Hitlers geboortedag).
Rachel Joy
Op 5 augustus 1981 werd Rachel in Denver, Colorado, geboren. Ze was het derde kind in het gezin waarin uiteindelijk vijf kinderen werden geboren. Haar moeder en diens familie waren vrome christenen. Zeven jaar later gingen haar ouders echter uit elkaar. Als Rachel in 1993 bij familie in Louisiana is geeft ze daar haar leven aan de Here Jezus. Een jaar later gaat ze naar Columbine High School. Daar heerst een cultuur van feesten, maar haar moeder wil dat aan banden leggen. Daar wordt duidelijk dat ze aanleg heeft voor muziek, acteren, drama en debatteren.
In het tweede schooljaar raakt ze verliefd op haar acteermentor, Alex. Ze wil samen met hem een rol spelen in het jaarlijkse schooltoneelstuk. Ze krijgt de hoofdrol. Alex heeft echter niet erg veel interesse in een vast relatie met haar. Ondertussen is ze actief bij een evangelische outreachgroep ‘Break thru’ en daar ontmoet ze een dakloze jongen, Nathan. Ze had namelijk altijd al oog voor de achtergestelden.
Door haar christen-zijn wordt ze openlijk gepest en door oude schoolvriendinnen genegeerd en belachelijk gemaakt. Hierdoor worstelde ze erg met onzekerheid. Haar moeder hertrouwt en dan krijgt ze een eigen auto. Ze vindt werk bij een sandwich shop. Toch komt het tot een ernstige identiteitscrisis als blijkt dat Alex een andere vriendin heeft. Door Nathan komt ze er echter weer bovenop. In het derde schooljaar besluit ze zich niet langer te schamen voor haar geloof. Toch wordt om een onverklaarbare reden steeds droeviger. Als ze in het voorjaar weer een van haar vele tekeningen maakt is het dit keer een oog met daaruit, heel profetisch, 13 tranen. Hoe zal ze betrokken raken bij de schietpartij…?
Evaluatie
Dit is een inspirerende, pakkende biografisch drama gebaseerd op Rachels eigen aantekeningen en ooggetuige verslagen. Het toont de problematiek van jongeren in hun schooltijd. De periode waar meestal geen goede keuzes worden gemaakt. Deze film laat zien waartoe pesterijen kunnen leiden. Rachel wist echter te volharden en werd er een sterker christen door. Bij andere voedde het echter wraakgevoelens. Een les voor schoolleiders, maar die blijven in deze film opmerkelijk genoeg buiten beeld.
I’m not ashamed. The Rachel Joy Scott story. 2019, NEEMA Media B.V., Amersfoort, c.112 min., € 14,99, 9789492925121.