Zending onderworpen?

0
196

De Here Jezus sprak: ‘… jullie zullen Mijn getuigen zijn … tot aan het uiterste der aarde.’ (Hnd 1:8). Japan is zeker het uiterste der aarde. Jezuïeten waren de eersten die deze zendingsopdracht in Japan probeerde te vervullen. De bekende regisseur Martin Scorsese heeft hierover een film gemaakt. Niet over de eerste zendelingen daarheen, zoals Francis Xaverus (16de eeuw), maar over wat zendelingen een eeuw later daar overkwam. Een op waarheid gebaseerd verhaal. Hoe is het verfilmd?

Afkerig Japan
Japan staat bekend als kluizenaarseiland. Een donkere, gesloten pantheïstische wereld. Japan wist heel lang het contact met de buitenwereld af te houden. De film begint in 1633 wanneer in Nagasaki priesters uit Portugal werden gemarteld en vermoord door de Japanse overheid. Als nieuws daarover de missiepost in Macao bereikt is er verbijstering. Te meer, omdat ook beweerd werd dat de leider van die zendelingen, ‘Vader Ferreira’ (Liam Neeson), van zijn geloof was gevallen en daarna als een Japanner zou leven met een gezin. Twee missiepriesters, Padre Rodrigeus en Padre Garupe, kunnen dat niet geloven en vragen toestemming om in Japan te onderzoeken wat hun leider werkelijk overkomen is. Ze realiseerden zich dat ze groot gevaar lopen gevangen te worden en gedood. Aangekomen op Japan, komen ze, tot hun verbazing, meteen in contact met Japanse ‘christenen’. Inwoners van een klein dorpje. Lange tijd weten ze uit de handen van de overheid, de Inquisiteur Inoue Masashige, te blijven. Pas als ze worden gegrepen komt ongewild hun opdracht tot vervulling…

Volharding & twijfel
Wat sterk naar voren komt is de volharding van de Japanse ‘christenen’ en de geloofstwijfel van de priesters. Het is de Japanse overheid er alles aan gelegen om de zendingsactiviteiten in zijn knop te breken; de Jezuïeten priesters moeten publiekelijk hun geloof verwerpen door hun voet op een afbeelding van de Here Jezus te zetten. De meeste Japanse ‘christenen’ weigeren dat en worden geloofsmartelaren. Voor de priesters is dat heel zwaar om aan te zien. De ‘schuld’ voor deze doden wordt in hun ‘schoenen geschoven’. Verwerpen zij hun geloof, dan mogen hun ‘schapen’ vrijuit gaan.

Culturele verschillen
De film geeft veel aandacht aan de enorme cultuurverschillen. De fout die zendelingen nogal eens maken is christelijk geloof, onopzettelijk, verkeerd uit te leggen. Dat heeft grote gevolgen. Maar achteraf de Jezuïetenzending afkeuren is te makkelijk. Japan is erg gesloten. Zelfs vandaag is officieel minder dan 1 % christen.

Evaluatie
Deze zeer indrukwekkende, professionele film geeft inzicht in de ontberingen en onmenselijke uitdaging zending in verre landen kan betekenen. Een vergelijkbaar verhaal als van de film ‘The Mission’ over de Jezuïetenzending in Zuid-Amerika. Wat opvalt aan deze film is de ‘rust’ in vergelijk met zoveel andere films die in de VS gemaakt worden. Het verklaart de titel. Juist daarin wordt Japans ziel benaderd. Ook God lijkt stil te zijn in de grootste nood. Toch niet… Waarschijnlijk de beste film van de laatste tijd. Een must have. Zeer aanbevolen.

Silence. 2017
Paradiso films.eu
c.161 min.
€ 16,99
ISBN: 5414937033393