Door Jeffrey Schipper
1. God wil ons huwelijk
Het huwelijk is niet iets wat we vanuit onze romantische gevoelens organiseren om een leuke dag te hebben met een mooie jurk en een bruidstaart. Het huwelijk is door God ingesteld om daarin Zijn schepping te weerspiegelen. De opdracht uit Genesis 2:24 (‘Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn’) is niet lichtvaardig op te vatten als jouw huwelijk tegen zit. Het moet de reden zijn om je dubbel in te zetten om je huwelijk tot Gods eer te maken.
2. Laat commitment zien aan elkaar
Het Engelse woord commitment betekent: volledige overgave aan een zaak, een persoon of een relatie. In ons ‘JA’ van de huwelijkssluiting en de belofte aan elkaar beloven we eeuwige trouw. Je geeft aan je volledig over te geven aan de ander en deze in het huwelijk te willen dienen. Jezus Christus geeft dat voorbeeld aan ons, zoals Paulus het zo duidelijk omschrijft in Efeze 5. Bij volledige overgave past niet je besluit om uit een relatie te stappen als het je niet meer bevalt, zoals bij 4 op de 10 huwelijken die in scheiding eindigen de oorzaak is.
3. Het gras bij de buren is niet groener
Waarom denken we toch steeds dat het gras er aan de andere kant van de schutting zoveel beter uitziet? Het lijkt van afstand prachtig totdat je daar op je knieën het gras inspecteert en ook onkruid en oneffenheden tegenkomt. De beste manier om het mooiste grasveld van de buurt te krijgen is door jouw gras te verzorgen, te bemesten, te maaien en te besproeien. Aandacht en zorg voor jouw gras verzekert je van het beste tuintje in de straat.
4. Jouw kinderen hebben recht op een vader én moeder
Niet één kind is gebaat bij ouders die er voor kiezen om uit elkaar te gaan. Om welke reden dan ook. Als de veiligheid en welzijn van het kind of de moeder niet in gevaar is, dan zul je moeilijk een reden vinden om een scheiding als ‘goed voor het kind’ te kenschetsen. De specifieke rol en opvoeding van vader én moeder in het gezin mag je je kinderen niet afnemen omdat jij er voor kiest om alleen verder te gaan. Als jij denkt dat het beter voor jezelf is, betekent dat nog niet dat het beter voor je kind(eren) is. Integendeel! De langdurige negatieve effecten voor kinderen zijn wetenschappelijk aangetoond.
5. Wil je heilig of gelukkig zijn?
Cliënten ‘op de bank’ vertellen ons dat ze willen scheiden omdat ze niet gelukkig (meer) zijn. Wat nu als God het huwelijk niet bedoeld heeft om gelukkig te zijn, maar juist om heilig te zijn? Gelukkig word je doordat je van je partner zaken ontvangt (liefde, vertrouwen, begrip, verzorging, respect). Heilig word je door die zaken aan de ander te schenken. Je kunt allebei gelukkig worden, als je allebei heilig wilt zijn. Als je gelukkig wilt worden zonder heilig te zijn is het huwelijk uitsluitend op jezelf gericht. En tot mislukken gedoemd. Streef naar heiligheid zodat je partner gelukkig wordt!
6. Een echtscheiding is praktisch, emotioneel en geestelijk zwaar
Je kent de impact van een echtscheiding pas als je het zelf aan den lijve hebt ondervonden. Het valt niet mee! Het is niet: even door de zure appel heen bijten. Een echtscheiding is een verwoestend proces dat minimaal twee tot vijf jaar duurt (en vaak langer). In het boek Gebroken en toch heel, de weg van herstel na een echtscheiding beschrijf ik 19 stappen waar je doorheen zult gaan. Al die pijn, al die energie. Zou je die niet beter besteden aan het herstellen van je relatie?
7. Stel je verwachtingen bij
Veel van ons zijn slecht tot niet voorbereid in het huwelijksbootje gestapt. Het leven zou prachtig worden met een geweldige partner. Je was verliefd en het leven straalde je tegemoet. Onze verwachtingen van het huwelijk waren hooggespannen en bleken na verloop van tijd toch minder romantisch en onzelfzuchtig uit te pakken dan we gedacht hadden. Houd je vast aan je onrealistische verwachtingen die je tijdens je huwelijksreis nog had of ben je bereid de realiteit van het huwelijk onder ogen te zien? Ben je bereid je verwachtingen aan te passen? Door eerlijk met elkaar over je verwachtingen te praten en die bij te stellen kun je de nieuwe realiteit aan. Dat is niet met ‘minder genoegen nemen’. Dat is realistisch zijn!
8. Je krijgt misschien spijt van je scheiding
Regelmatig horen we van mensen die er spijt van hebben dat ze zo vastbesloten de scheiding hebben laten gebeuren. Doordat je vaak nog contact met elkaar hebt in verband met de kinderen, zie je elkaar nog regelmatig. Ook krijg ik vaak te horen dat de vriendschappelijke gevoelens voor elkaar achteraf toch nog bestaan. Het was immers degene waar je mee trouwde en waar je verliefd op was. Het is toch de vader/moeder van je kinderen? Jullie hadden het immers goed in het begin van je huwelijk. En je vraagt je af: ‘Wat nu als we onszelf meer tijd hadden gegund om aan onze verschillen te werken? Waren we dan nu nog bij elkaar geweest?’ Van veel gescheiden mensen horen we dat ze diep van binnen nog steeds van hun ex-partner houden. En sommigen hebben spijt van hun te snelle scheiding.
9. Werk in uitvoering
In veel moeizame relaties zien we onwil van één van de partners om te werken aan verbetering van de relatie. Dat is jammer, want er zijn zoveel goede boeken, cursussen en counseling mogelijkheden om je relatie daadwerkelijk op een hoger plan te brengen. Je huwelijk is levenslang ‘werk in uitvoering’. Sporters, topmodellen, astronauten en commando’s zijn vier groepen werkers die steeds maar moeten blijven werken aan hun lichamelijke conditie. Zonder training is er geen resultaat. Dat geldt ook voor onze relatie. Als we daar niet aan blijven werken zullen we geen goede relatie hebben. Als we er hard aan blijven werken zullen we een toprelatie hebben.
10. Het recht op geluk.
We zijn er goed in om te roepen dat we ergens recht op hebben. We vinden dat we recht hebben op een baan, op een inkomen, op een goede kerk, op woonruimte. Zo vinden velen van ons ook dat we recht hebben op een relatie en op geluk in die relatie. Hoe past dat bij ons als christenen? Ons grote voorbeeld Jezus Christus heeft in Zijn leven alle rechten die Hij van Godswege had gekregen opgegeven om te sterven aan het kruis. Hij was de Zoon van God en had nog geen kussen om Zijn hoofd op te leggen en geen huis om in te verblijven. Om Zijn onderwijs te illustreren moest Hij zelfs van omstanders een munt lenen. Wij vinden dat wij recht hebben op geluk, terwijl Hij zijn recht op Zijn leven opgaf voor jou en voor mij. Al Zijn rechten heeft Hij afgelegd. Als wij ons recht op geluk nu eens opgaven ten behoeve van onze partner en onze kinderen. Zouden we dan niet veel gelukkiger worden in een bestendige relatie?