Astrid Klomp helpt Rohingya baby’s in Bangladesh

0
255
De Meppelse Astrid Klomp (36) vliegt naar Bangladesh om voor noodhulporganisatie Medair onder de Rohingya-vluchtelingen ondervoede baby’s en hun moeders te helpen. ,,Een enorme uitdaging: de nood is vreselijk. Maar het is mijn grote passie om ondervoeding te voorkomen.”

Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen. Jezus zei: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben” (Joh 10:10). Ik geloof dat ik een rol mag spelen in het verspreiden van het leven en de overvloed van Jezus aan de mensen daar.”

Astrid heeft net een jaar voor Medair gewerkt in Zuid-Sudan en is blij dat ze opnieuw aan de slag kan in Bangladesh. ,,In Zuid-Sudan heb ik als Voedingsmanager moeders en kinderen behandeld die ernstig ondervoed waren. Van jongs af aan wil ik me al inzetten voor de meest kwetsbare mensen uit de samenleving. Deze mensen wonen dicht bij huis maar vooral ook ver weg. Iemand moet gaan, en ik wil dat wel. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat ik deels in Nederland en deels in Zweden ben opgegroeid omdat mijn ouders voor een zendingsorganisatie werkten. Ook woonde ik een tijdje in India. Uiteindelijk heb ik in Zweden verpleegkunde en een master International Health gedaan en dat komt nu heel mooi samen in het werk voor Medair. Natuurlijk is het af en toe ook frustrerend dat het gewoon nog niet lukt om ondervoeding te voorkomen. Het maakt mij vaak boos dat vrouwen en kinderen zo vaak moeten lijden als gevolg van conflicten in een land.”

Het internationale noodhulpteam van Medair vertrok in september naar Bangladesh nadat meer dan een half miljoen Rohingya’s waren gevlucht voor het geweld uit buurland Myanmar. Medair ondersteunde World Concern in de vluchtelingkampen bij het voorzien van noodonderdak zoals tentstokken en tentdoek. Daarnaast werden hygiënepakketten uitgedeeld. Uit vervolgonderzoek van World Concern blijkt ondervoeding bij kinderen een groot probleem te zijn onder de Rohingya-vluchtelingen. Daarom blijft Medair langer om World Concern te ondersteunen bij het verlenen van noodhulp aan deze kinderen en hun moeders.

Astrid: ,,In eerste instantie ga ik voor vijf maanden naar Bangladesh. Het grote verschil met Zuid-Sudan is dat we dit project nog moeten opzetten. De medewerkers zijn allemaal nieuw, ze hebben training nodig en we moeten nieuwe systemen opzetten. Een verschil met Zuid-Sudan is ook dat ik nog meer ga werken met kinderen onder de 6 maanden die ondervoed zijn. Dat betekent dat ik veel te maken heb met moeders die nog borstvoeding geven. Ik probeer deze moeders zo goed mogelijk te begeleiden in het versterken en verbeteren van de borstvoeding zodat hun baby’s genoeg binnen krijgen.  Daarnaast is het mijn taak om ervoor te zorgen dat de noodvoeding, voor ondervoede kinderen vanaf zes maanden, en medicijnen op voorraad zijn in de klinieken waar we werken.  

Ik ben al eerder in Bangladesh en India geweest. Deze ervaringen kan ik goed gebruiken omdat ik veel samenwerk met lokale mensen. Ik coördineer de lokale medewerkers en geef ze supervisie op hun werk en help hen hun werk goed uit te voeren.

Mijn werk is heftig en intensief. Je moet echt opletten dat je op tijd pauze neemt. Tegelijk motiveert het mij enorm. Medair is een organisatie gebaseerd op christelijke waarden en dat is ook mijn fundament en motivatie om dit werk te doen. Als ik mensen zie op de plekken in de wereld waar Medair werkt, dan is er ontzettend veel lijden en vaak dood. Het geeft mij hoop dat er ooit een einde zal komen aan het lijden in de wereld zoals God dat belooft. Dat helpt mij om te beseffen dat ik niet in mijn eentje alle problemen in de wereld hoef op te lossen. Maar ik wil dat wel samen met mijn collega’s van Medair zo goed mogelijk doen. Dat geeft mij rust om de rest over te laten aan God.

Steun en gebed van familie en vrienden zijn voor mij ontzettend belangrijk als ik zo ver van huis ben. Ik probeer altijd creatieve dingen te vinden waardoor ik het een beetje gezellig kan maken waar ik ook ben. Dus een mooi tafelkleedje, een leuke lamp die in de koffer past, zorgt ervoor dat ik me ook hier vast snel weer thuis voel.”