Help aardbevingsslachtoffers Nieuw-Guinea

0
289
Meer dan 150.000 inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea werden vorige week slachtoffer van een reeks zware aardbevingen. Hulp van enige omvang blijft tot nu toe uit, omdat het afgelegen gebied zeer moeilijk toegankelijk is. Wycliffe Bijbelvertalers, een van de weinige organisaties in het gebied, start daarom een noodhulpactie.
 
Op dit moment zijn de inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea op zichzelf aangewezen. Wycliffe Bijbelvertalers roept iedereen dan ook op om via www.wycliffe.nl/noodhulp in actie te komen voor deze vergeten groep, zodat er zo snel mogelijk hulp geboden kan worden.

Tien dagen na de eerste aardbeving is de omvang van de ramp nog steeds moeilijk te duiden, stelt directeur Bram van Grootheest van Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. “Vast staat wel dat overal in het gebied sprake is van grote aardverschuivingen. Door de traditionele bouwwijze valt de schade aan gebouwen mee; het grootste risico zit nu in de water- en voedselvoorziening en de levensgevaarlijke situaties op instabiele berghellingen.”

Tekort
Vanuit het aardbevingsgebied ontvangt Wycliffe vooral signalen van een tekort aan water, voedsel en medicijnen. “Die nood willen we nu als eerste lenigen. Samen met hulporganisatie MAF leggen we contact met de dorpen die nog bereikbaar zijn en brengen we eerste levensbehoeften.” Van Grootheest realiseert zich dat het bieden van noodhulp geen dagelijks werk is voor zijn collega’s ter plekke. “Maar we kijken om ons heen en constateren: er is niemand anders om het werk te doen. De overheid is niet in staat het gebied te bereiken, en andere buitenlandse organisaties zijn er in het gebied nauwelijks te vinden. Dankzij onze kennis van het gebied en de goede relaties met de lokale bevolking kunnen we nu snel noodzakelijke hulp bieden.”

In shock
Bijbelvertaalster Anne Stoppels was in het gebied op het moment dat de aardbeving plaatsvond. “Men is hier wel wat gewend als het om aardbevingen gaat, maar dit is van een heel andere orde. Veel mensen zijn compleet in paniek. De aardbeving vond ’s nachts plaats en veroorzaakte ook een flinke brand op een verderop gelegen olieveld waar gaspijpen sprongen. Toen het eenmaal licht werd, konden we op de bergrug die de grens van het Onobasulu gebied is, allemaal kale plekken zien, waar enorme aardverschuivingen hadden plaats gevonden. De mensen waren allemaal in shock.”

De onrust en de angst duren voort, zegt Stoppels. “Gisteren was er weer een aardbeving met een kracht van 6.7 op de Schaal van Richter. Ook er zijn voortdurend kleinere naschokken, om de 10, 20 minuten. Mensen zijn uit angst weggevlucht uit de dorpen en zitten nu hutje mutje bij onze landingsbanen, wat een enorme druk geeft op het weinige drinkwater en voedsel en sanitaire voorzieningen.”

In het gebied zijn vanuit Wycliffe Bijbelvertalers 18 Nederlandse veldwerkers actief. Zij maken het allemaal naar omstandigheden goed.