Zendingswerk voor 55 Plussers

0
193
Zendingsgenootschap en tot de ABC denominatie behorende Christian and Missionary Alliance (CAMA) wil vijftig plussers naar het zendingsveld sturen. In veel beroepen zijn mensen daar namelijk direct inzetbaar. Werkervaring en vakkennis zet CAMA graag in voor directe of indirecte gemeentestichting.

Men kan worden uitgezonden of uit Nederland de expertise inzetten voor projecten. Contact daarover kan met opnemen met info@cama.nl of o343-443392.

De organisatie zoek bijvoorbeeld naar leraren voor theologisch onderwijs, een taalschool manager, ondernemers, artsen en vrijwilligers voor het ondersteunen van de communicatie uit het CAMA-kantoor in Driebergen.

De organisatie wijdt een editie van haar blad ‘Pionier’ aan het zendeling worden op latere leeftijd. Er staan getuigenissen in van gelovigen die daartoe besloten. Marco Schuurmans, bijvoorbeeld, getuigt hoe hij in 2012 met echtgenote naar Suriname trok, op 55- en 52 jarige leeftijd. “De bagage die je in deze fase van je leven meebrengt, is meer en anders dan toen we in 1989 voor het eerst de zending in gingen”, meldt hij.

De zorg voor een gezin met opgroeiende kinderen viel goeddeels weg en als echtpaar begeleiden de Schuurmans’ nu in Suriname gemeenteleiders. Er is ook volop ruimte voor ondernemers in zendingswerk. Ondernemers zijn, meldt Kees Vlor, van huis uit meestal solisten. Hij was zelf ook zo’n man met pioniersdrang. Zijn bedrijf was echt helemaal van hem. “Christen was ik ’s zondags, doordeweeks was ik ondernemer. Voor mij lag er een kloof tussen geloof en business.”
Dat werd anders toen hij ontdekte dat – naar zijn zeggen – ondernemerschap en zendingswerk met elkaar verstrengeld kunnen worden. Ondernemers hebben nu eenmaal vaak een groot netwerk, met een groot bereik, dat God wil gebruiken voor verspreiding van het Evangelie, constateert hij.

De via een plaatselijke gemeente bij zendingswerk betrokken geraakte Ton en Agnes Zeeuw (foto) vertrokken op respectievelijk 53- en 57 jarige leeftijd naar Spanje. “Het heeft voordelen op oudere leeftijd de zending in te gaan”, zegt Zeeuw. “Je materiële verlanglijstje is niet zo groot meer en je levenservaring maakt dat je niet meer zo snel van de wijs raakt.” Er zijn ook nadelen, geeft hij toe. Bijvoorbeeld dat men kinderen, familie en vrienden achterlaat. “Daarnaast staat onze leeftijdsgroep verder af van de sociale media. “Je hebt meer tijd en energie nodig om kennis tot je te nemen, zoals de taal machtig worden of zelf computervraagstukken op te lossen. Het leren wennen aan het leven in een vreemd land, met andere regels en gebruiken, vreet energie.” Hij denkt niet een kwart eeuw eerder dezelfde keuze te hebben gemaakt.
Hij en zijn vrouw kwamen pas in 1990 tot geloof, waarna een veranderingsproces begon. Maar nu zijn ze in Spanje en gaan er voor, zegt hij. “God maakt ons wel klaar voor wat we moeten doen.”