Nationaal gebed aan vooravond van week van gebed

0
268

Aan de vooravond van de week van gebed voor eenheid is er op zaterdag 15 januari een nationaal gebed. De initiatiefnemers zeggen te zijn getroffen door de verdeeldheid  tussen mensen, in geloofsgemeenschappen en de samenleving naar aanleiding van de aanhoudende coronacrisis.

Ze vragen in het gebed God om ‘vrede, verbinding, mildheid en eenheid’ en ze doen dat in een programma ’s avonds van acht uur tot half tien. Daarnaast wordt aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe de coronacrisis mensen raakt. Het programma is live te volgen via www.nationaalgebed.nl en wordt verzorgd door de EO. Overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, MissieNederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland.

Tijdens de momenten van gebed tijdens het avondprogramma kunnen mensen thuis meedoen. Dat kan persoonlijk, in kleine groepjes of – afhankelijk van de geldende maatregelen – met de grotere geloofsgemeenschap. Voorafgaand aan en tijdens de uitzending kunnen gebeden op een digitale gebedsmuur geplaatst worden of op sociale media met de hashtag #nationaalgebed.

Een eerder nationaal gebed werd gehouden op 18 maart 2020, aan het begin van de coronacrisis in Nederland. Via verschillende kanalen deden meer dan 100.000 Nederlanders mee door gebedspunten aan te dragen en/of mee te bidden.

Het nationaal gebed luidt tevens de jaarlijkse week van gebed voor eenheid van christenen in. Van 16 t/m 23 januari bidden christenen voor ‘eenheid, wijk en wereld’.