De Oden van Salomo brengt derde album uit

0
251

Onlangs kwam Hoor Me!, het derde album van de Oden van Salomo, uit. Dit is een groep muzikanten en schrijvers die vergeten liederen van de eerste christenen weer wil laten horen. De songs die ook Oden van Salomo heten, zijn al bijna 2.000 jaar oud. Ze zijn oorspronkelijk in het Aramees geschreven en werden pas in het begin van de twintigste eeuw ontdekt.

Na de ontdekking werden er al snel meerdere vertalingen gemaakt. In 2011 kwam een vertaling van Gie Vleugels bij saxofonist en componist Sjoerd Visser terecht. Hij werd enthousiast van de vele meeslepende feestliederen die de Aramese christenen zongen voor hun Redder in soms moeilijke levensomstandigheden.

Veel instrumenten
Sjoerd Visser besloot de Oden nieuw leven in te blazen: van vertaling naar liedtekst, van liedtekst naar lied. Hij vond mensen om zich heen met hetzelfde enthousiasme. Aan dit album werkt zangeres Suzan Renkema-Paas en zanger William Wixley mee. Frank van Essen (bekend van de Britse groep Iona) bespeelt veel instrumenten waaronder de viool, djembe en bodhran. Mark Dekkers laat de contrabas, elektrische bas en fretloze bas horen en Allard Gosens de akoestische en elektrische gitaar en mandoline.

Thuisstudio’s
Op Dank Aan God is de piano en accordeon van Jan Willem van Delft te horen. Sjoerd Visser zelf voegt veel sfeer toe door er allerlei fluiten bij te pakken. Denk aan de dwarsfluit, klarinet en uilleann pipe, een Ierse doedelzak die je ook in veel Ierse folkmuziek hoort. Hij verzorgt ook diverse toetspartijen.
Dit derde album werd tussen oktober 2020 en februari 2021 opgenomen in de studio’s van Frank van Essen en Johan van Loo en in de thuis

studio’s van de muzikanten. Zo kon het werk tijdens de lockdown toch doorgaan.

Krachtige beelden
De Aramese christenen bezongen met krachtige beelden hun liefde voor hun Redder. Sommige beelden komen uit de bijbel, andere uit hun dagelijks leven. Sjoerd Visser en de muzikanten en schrijvers die met hem samenwerken vinden het mooi dat de Aramese christenen de Messias ook regelmatig zelf opvoeren in hun liederen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de titelsong Hoor Me! waarin de Messias zegt: ‘Geef jezelf aan Mij. Je krijgt er Mij voor terug.’

Bevrijding
Gevangenschap en bevrijding zijn thema’s die veel aan bod komen in de liederen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Lucht en Licht waarvoor dichter en schrijver Sergej Visser (bekend van onder andere Psalmen voor Nu) de liedtekst schreef: ‘God heeft een kroon voor mij gemaakt, een krans van groene takken. God heeft mij schoon en vrij gemaakt. Want wie naar adem snakken, geeft Hij weer lucht en licht’.

Ecovata verzorgt de distributie van dit album. Meer info: www.ecovata.nl
Meer info over de Oden van Salomo: www.odenvansalomo.nl