Niks geen ‘duister geld’ in prolife-beweging; eerder bij haar bevechters

0
200

Het onderzoek van het European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF) naar verdachte geldstromen achter conservatief-christelijke organisaties, heeft eerder in zijn eigen nadeel gewerkt. Dat stelt prolife-campagne Stirezo in een artikel op zijn website.

Het EPF is een partij-overstijgend netwerk van Europese parlementsleden die zichzelf ten doel hebben gesteld de ‘seksuele en reproductieve rechten’ van mensen wereldwijd te bevorderen. Dat betekent dat ze bij onder andere nationale overheden ijveren voor abortus, lhbt-rechten en genderideologie.

Clubs als Stirezo zijn daarbij een sta-in-de-weg. In het rapport dat het ETF publiceerde, proberen de onderzoekers ‘de pro-life beweging in Europa te begrijpen vanuit het perspectief van hun financiers’ en hoe ‘religieuze extremisten deze fondsen gebruiken om mensenrechten in te perken’. Maar het kan nergens ‘foute miljardairs’ of iets dergelijks vinden.

Trouwe achterban
Stirezo schrijft onder meer: “Want hoewel Traditie, Familie, Privé-eigendom (TFP), de naam van de wereldwijde familie van pro-lifebewegingen, maar liefst 101 keer genoemd wordt in het rapport, lukt het de opstellers geen moment om TFP in verband te brengen met duistere geldstromen, zoals ze die noemen”. Dat kan ook niet, aldus Stirezo, “want onze financiën zijn inzichtelijk en laten zien dat we geheel en alleen gefinancierd worden door donaties van de trouwe achterban.”

Het artikel wijst erop dat eerder Follow The Money probeerde duistere geldstromen in de prolife-beweging probeerde bloot te leggen, “maar kon eveneens niets vinden, zodat ze zich noodgedwongen beperkten tot de vage beschuldiging dat we ‘terug naar de middeleeuwen willen’. Dat kwam ze op kritiek te staan van hun eigen leden, want met deze conclusie gingen ze ver voorbij aan de eigen kerntaak van het blootleggen van financiële malversaties.”

Agenda
Maar hoe zit het met de financiering van het ETF zelf? “… de EPF mag zich graag profileren als een netwerk van democratisch gekozen parlementariërs, ze wordt gefinancierd door een aantal opmerkelijke organisaties.” Stirezo noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Rode Kruis, de Open Society Foundations van miljardair George Soros en de Bill & Melinda Gates Foundation. “De conclusie van ‘dark money’ van miljardairs achter de schermen die proberen een eigen agenda door te drukken is dus niet op ons, maar juist op de EPF zélf van toepassing.”

Foto: George Soros (World Economic Forum, www.swiss-image.ch/Photo by E.T. Studhalter via Flickr).