In Irpin vervangen tiny houses kapotgeschoten huizen

0
123

Naar schatting ruim 80.000 Oekraïense huizen zijn door de oorlog verwoest. In het voorjaar werden in de stad Irpin 1483 particuliere huizen volledig kapot geschoten. Ook dat van Petro en Lilia. Zij kregen onlangs een nieuw tiny house.

Het huis van het echtpaar was als hoofdkwartier ingericht door de Tsjetsjeense bezetters, omdat het aan een doorgaande weg lag. Voordat zij de voorstad van Kiev weer moesten verlaten lieten ze het huis tot de grond toe afbranden. Premier Rutte bezocht de stad op 11 juli en zei: “Dit is de reden waarom we Oekraïne blijven helpen.”

Stichting Worldpartners uit Wageningen voegde de daad bij het woord en zette in Irpin een tiny house neer met 32 vierkante meter woonruimte. Het werd in een fabriek in Moldavië gebouwd en op een vrachtwagen naar het buurland vervoerd. Begin september was de sleuteloverdacht en gingen Petro en Lilla erin wonen.

Worldpartners wil tientallen van dit soort huizen bouwen omdat het snel en goedkoop is en de bewoners goed beschermd de winter in gaan. De compacte huizen hebben een hoge isolatiewaarde. In de Moldavische panelenfabriek kunnen drie huisjes per week worden vervaardigd. De kosten van een volledig huisje inclusief keuken, badkamer, vloerverwarming, elektra en wateraansluiting beginnen rond de € 35.000.

Meer is te lezen op de website van Stichting Worldpartners.

Foto: Petro en Lila bij de ingang van hun nieuwe woning.