Jubilee Campaign vraagt in de komende weken aandacht voor misstanden ten opzichte van christenen en andere minderheden in Algerije. Eerst op 29 juni in Washington DC, in samenwerking met collega-organisaties in Amerika, tijdens een presentatie onder de titel Algerije – Bevrijd Hamid Soudad!
Vervolgens verzorgt het Nederlandse kantoor onder aanvoering van Joël Voordewind een presentatie in het Britse parlement met als thema ‘Vrijheid van aanbidding voor alle Algerijnen’. Het oud-Tweede-Kamerlid doet dat in samenwerking met Lord David Alton, medeoprichter van Jubilee Campaign in Groot Brittannië.
De Algerijnse christen Hamid Soudad werd in maart vorig jaar in hoger beroep tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld voor het delen van een karikatuur van de profeet Mohamed via Facebook, drie jaar eerder. “Het is een tragedie voor ons en voor zijn familie”, zei Rachid Seighir, pastoor van de Oratoire-kerk in Oran aan de Middellandse-Zeekust. “Hamid Soudad was naïef toen hij die karikatuur plaatste. Het feit dat dit verhaal drie jaar later wordt gebruikt om hem te vervolgen is moeilijk te verteren. Hamid heeft vier kinderen in de leeftijd tussen drie maanden en zes jaar. Het gezin is neerslachtig en ontzet.”
Kerksluitingen
De arrestatie en vervolging van Soudad staat niet op zichzelf. In juni was het Seighir zelf die voor de rechter moest verschijnen. De rechtbank beval de kerk waar hij voorging, te sluiten. Het gebouw was een van de drie kerken in de provincie Oran in West-Algerije die begin juni werden verzegeld. Enkele dagen later werden Seighir en zijn collega Nouh Hamimi, die in de boekwinkel bij de kerk werkte, in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1.300 euro.
Volgens de aanklager voldoet de Oratoire-kerk niet aan de geldende regels. De wet vereist dat niet-islamitische aanbiddingsgebouwen moeten beschikken over een speciale vergunning. Alle aanvragen voor een dergelijke vergunning zijn tot dusver onbeantwoord gebleven.
Bekeringen
De islam is de officiële staatsgodsdienst in Algerije. Toch hebben zich sinds het jaar 2000 duizenden Algerijnse moslims bekeerd tot het christendom. Volgens officiële cijfers zijn er in het land momenteel naar schatting 50.000 christenen. In werkelijkheid is dat aantal echter veel hoger. Veel christenen voelen zich namelijk gedwongen om hun geloof in Christus geheim te houden. Op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat het land op de 22e plaats.
Het volledige bericht van Jubilee Campaign over de situatie in Algerije is hier te lezen.
Foto: Het kruis is in Oran nog wel te vinden. | Pixabay/Sadredine Bendani