Just as I am

0
178

Op de nieuwe cd van Willie & Bobby Nelson staan een aantal oude en bekende countrygospelliederen. Willie speelt daarbij op zijn gitaar en Bobby begeleidt hem op de piano. Daarnaast zijn er artiesten die op de bas, mondharmonica en drums spelen. De liedteksten zijn bijgevoegd.

De cd begint met een gouden ouwe countrygospel uit 1937. ‘Just a little talk with Jesus’ als we problemen hebben. Dat maakt het weer goed. Uit 1939 stammen de volgende drie liederen. Het lied ‘I’d rather have Jesus’, dat de afweging maakt tussen het wereldse leven en het leven als gelovige. Waarschijnlijk het beste nummer. Het lied ‘Where the soul never dies’ gaat over de levensreis naar het toekomstige leven met God.

‘The lily of the valley’ bezingt Wie de Here Jezus is voor de zanger. Uit 1932 stamt het lied ‘I’ll fly away’. Het gaat over het vooruitzicht naar God te ‘vliegen’ bij de dood. Uit de jaren 60 stammen de volgende liederen. ‘Are you washed in the Blood?’ is een vraag aan de luisteraar of als gereinigd is door Zijn bloed. ‘Where He leads me’ gaat over het geleid worden door de Here Jezus.

In ‘The old time religion’ wordt gezongen dat het oude geloof van de Bijbel goed genoeg was, is en zal zijn. ‘Revive us again’ is de vraag aan God om de gelovigen opnieuw op te wekken. ‘In the sweet by and by’ wordt bezongen hoe het bij God zal zijn na de dood. Dat vooruitzicht doet vandaag al zingen.

‘When we all get to heaven’ gaat erover hoe het zal zijn als gelovigen uiteindelijk bij de Here Jezus zijn aangekomen. Het swingende nummer ‘Kneel at the feet of Jesus’ gaat over het ochtendgebed aan Hem. De volgende drie liederen zijn uit 1937. Het bekende lied ‘Swing low, sweet chariot’ wordt op bijzondere wijze vertolkt door de Nelsons.

De titelsong ‘Just as I am’ is een heel bekend lied, maar heel bijzonder gezongen door Willie begeleidt door Bobby op piano. ‘Farther along’ gaat over het verschil tussen het leven van een gelovige in vergelijk met dat van ongelovigen. Die laatsten vergaat het meestal beter. De cd sluit af met nummers uit 1953.

Het langste is ‘Just a closer walk with Thee’. Willie zingt over het verlangen om God dichter te benaderen. ‘What a friend we have in Jesus’ is het heel bekende zangbundellied (150). De cd sluit af met het overbekende ‘How great Thou art’ uit de zangbundel (886). Een mooie afsluiting.

Evaluatie
Dit is onvervalste, plain vanilla countrygospelmuziek. Christelijke liederen rechtstreeks uit het ‘Wilde Westen’. De stem van Willie Nelson is enigszins rauw, maar wel bijzonder en mooi. Samen met zijn gitaarspel, het bijpassende piano- en orgelspel van Bobby en van de andere artiesten heeft het een bijzonder huiskamer geluid. Deze cd wordt aangeraden.


Just as I am, Willie and Bobby Nelson. 18 Hymns and Gospel Favorites. 2022, Gaither Music Group, Texas, distributie: 316 Europe, c.75 min., € 17,95, ISBN: 617884949228.