‘Christus’ Lichaam in Israël sterk genoeg om mensen uit te zenden’

0
208

DIRKs Visie, het wekelijkse bericht van Dirk van Genderen, brengt het verhaal van de Joodse Miriam Tshernousov, die het evangelie brengt in Oeganda. “Het Lichaam van de Messias in Israël is nu volwassen genoeg is om mensen uit te zenden om zijn glorie onder de volken te verkondigen.”

“God heeft ons, het volk van Israël, geroepen om een licht voor de volken te zijn”, aldus Miriam (33) uit Netanya, maar geboren in Rusland. “Na zeventig jaar als natie is het plaatselijke Lichaam sterk en goed ingeburgerd.” Sterk genoeg dus om er met het evangelie op uit te trekken.

Miriam vertelt dat ze als kind actief was in King’s Kids. Na haar tweejarige diensttijd in het Israëlische leger ging ze in 2010, in het kader van een Lech L’cha programma, op outreach naar Oeganda. Ze werd verliefd op die plek, maar realiseerde zich ook dat ze niet even het evangelie kon vertellen om daarna weer te vertrekken. “Als we echt verandering willen bewerkstelligen, moeten we bij die mensen gaan wonen. Dan zien ze het evangelie in ons.”

Na een periode van voorbereiding, die voor haar al met al wel een jaar of tien in beslag nam, vestigde ze zich in januari 2020 definitief naar Oeganda. Miriams thuisgemeente Beit Asaph in Netanya steunt haar financieel en staat ook biddend achter haar.

Verwoestend

Ze was er nog amper of het bevel tot lockdown kwam, in verband met de uitbraak van Covid-19. “Ik zag de verschrikkelijke gevolgen van de lockdown. Het meest verwoestende was wel het hoge aantal tienerzwangerschappen. Ik denk dat meer dan 50 procent van alle tienermeisjes in die periode zwanger is geworden. Er is nu een golf van tienerzwangerschappen in het land.”

Inmiddels werkt ze samen met Jeugd met een Opdracht in Arua, in het westen van het land. Het afgelopen half jaar gaf ze les op een DTS. Inmiddels werkt ze in een Frontier Mission School en onder de 1.5 miljoen vluchtelingen die in de omgeving van Arua wonen.

Het hele verhaal is te vinden in DIRKs Visie, gebaseerd op een bericht van Kehila News.