Met muziek het kerkelijk jaar door

0
186

Albert Ferwerda, emeritus-predikant in de PKN,  is al zijn leven lang op zoek naar goede muziek die iets zegt over het leven, over geloof, over God. Hij deelde die muziek vaak in de kerkelijke gemeenten waar hij dominee was. Onlangs bracht hij een dagboek uit dat verscheen bij Buijten & Schipperheijn Motief: ‘Stamelend Halleluja: met muziek het kerkelijk jaar door’. Elke dag bespreekt hij een Bijbeltekst en brengt dit vers in verband met een lied. Dat kan een pop- of rocknummer zijn, een eeuwenoud gospellied, kerkmuziek of een klassiek stuk.

Albert Ferwerda is al meer dan 40 jaar predikant, eerst in de Gereformeerde Kerken in Nederland en later in de Protestante Kerk in Nederland (PKN). Hij diende vijf gemeenten en deed het werk aldaar meestal samen met zijn vrouw. Met haar was hij ook werkzaam in Bangladesh, Londen en Ghana.
Hij heeft meer gepubliceerd over muziek en geloof, in artikelen en in boeken.

Maarten Luther
Op één van de eerste bladzijdes van ‘Stamelend Halleluja’ staat een intrigerend citaat van Maarten Luther: ‘Ik heb geen plezier in iemand die een hekel heeft aan muziek; muziek is niet iets wat door ons wordt bedacht, het is een gave van God, niet veel minder dan theologie.’ Op 31 oktober bespreekt hij het lied ‘Een vaste burcht is onze God’ van Maarten Luther. Hij schrijft over zijn eigen herinneringen uit zijn jeugd en vertelt hoe hij genoot van het zingen van dit lied op Hervormingsdag. Op 1 november wordt in het kerkelijk jaar Allerheiligen gevierd. Bij deze dag vindt Ferwerda het lied ‘When the saints go marching in’ goed passen.

Psalmen
Hij kiest regelmatig liederen van artiesten als Bob Dylan, Leonard Cohen, U2, Stef Bos, Nick Cave en Boudewijn de Groot. Maar ook nummers van Elly en Rikkert, Daniël Lohues en Eric Clapton passeren de revue. Tussen 17 en 30 september geeft Ferwerda speciale aandacht aan de psalmen en in augustus komen veel Bijbelteksten en liederen over Jeruzalem aan bod. Denk bijvoorbeeld aan Jerusalem geschreven door Anouk Teeuwe en Bart van Veen.

Advent
Het dagboek volgt het kerkelijk jaar en daarom begint Ferwerda bij advent en laat het jaar doorlopen tot de volgende adventsperiode aanbreekt.  Bij elke bespreking noemt hij feiten en andere informatie over het lied, de artiest en de gekozen Bijbeltekst.
De meeste liederen in het dagboek zijn niet in de eerste plaats gekozen op grond van de melodie, maar op grond van de tekst. Deze teksten inspireerden Ferwerda niet alleen tot dit boek, maar laten ook zien dat veel (hedendaagse) artiesten inspiratie vinden in de bijbel. Het lied ‘Turn, turn, turn’ van The Birds bevat zelfs een directe weergave van Prediker 3.

Stamelend Halleluja: met muziek het kerkelijk jaar door’, Albert Ferwerda, Buijten & Schipperheijn Motief, 2022,ISBN9789463691897