Moedig werk van God

0
308

Een belangrijke voorwaarde voor een zendeling is moed en onverzettelijkheid. Ook als standhouden hopeloos lijkt. Uiteindelijk zal dan blijken of het zendingswerk van God is of slechts mensenwerk. Dit komt vooral naar voren in het zendingswerk dat weergegeven is met de tekenfilm ‘Het verhaal van Mary Slessor’. Waar gaat het over?

In heidense religies komen allerlei opmerkelijke vormen van bijgeloof naar voren die vaak ook leiden tot mensenoffers om een vloek van een god of goden af te wenden.

Zo bestond er in Nigeria het bijgeloof dat vrouwen die tweelingen krijgen vervloekt waren. De pasgeboren kinderen moesten dan in de wildernis gelegd worden en de moeder gedood om de vloek over de hele stam af te wenden.

Adoptiefmoeder
Mary Slessor (1849-1915) was als zendelinge naar Nigeria gegaan, dat toen een Engelse kolonie was. Al gauw ontdekte ze de praktijk van het doden van afwijkende kinderen en hun moeders. Daarom had ze een missiepost ingericht waar ze de kinderen adopteerde en die in zekere veiligheid konden opgroeien. Zo vervulde ze in zekere zin de woorden in de Bijbel dat een ongehuwde meer kinderen kan hebben dan een gehuwde (Js 54:1).

Verlangen naar verlorenen
Mary werkte 12 jaar in de missiepost in de kustplaats Ekyo in het uiterste zuidoosten van Nigeria. Maar toch had ze een verlangen om naar de Okoyongstam te trekken en daar ook zendingswerk te doen. Een officier van het Engelse leger ontraadde haar dat te doen, omdat die heidense stam allerlei heidense praktijken erop nahielden. Zeer gevaarlijk voor een alleengaande blanke vrouw. Toch vertrok Mary in augustus 1888.

Samenloop
Zonder dat Mary het wist hadden leden van de Okoyongstam gezien dat zij hun vrouwen en tweelingen had geadopteerd en beschermde. Mary zou daardoor een vloek brengen over hun stam. Ze moest daarom gedood worden. Nu kwam deze vrouw zelf naar hun toe. Ze waren daardoor echter helemaal uit het lood geslagen. Ook omdat ze vloeiend hun taal sprak. Daar kwam bij dat ze hun zieke stamhoofd Edim genas.

Edim wilde dat ze bij hun bleef en hij gaf haar een plek om te wonen. Mary was echter zo moedig om ook meteen te eisen dat haar plek een veilige vrijplaats zou bieden aan iedereen die er zou verblijven. Ook dat werd haar gegund.

De medicijnman van de stam zag dit allemaal gebeuren, maar vreesde de vloek van hun god. Hij kon dit niet accepteren en moest dus iets doen om dit tegen te gaan. Hoe zou dat aflopen…?

Evaluatie
Dit is een dramatische en inspirerende Engelstalige tekenfilm (NL ondertiteld) over het waargebeurde verhaal van de Schotse zendelinge Mary Slessor. Naast NL ondertiteling is ook ondertiteling beschikbaar in Duits, Engels, Frans, Pools en Spaans.

De film is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook interessant voor ouderen. Vooral omdat de film eindigt met een korte documentaire. Deze dvd wordt aangeraden.


Het verhaal van Mary Slessor. Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’. Transvision, c.30 min., € 5,99, ISBN: 8718868359223.