Klimaatpelgrims maken oversteek; ‘Voor ultiem geluk heb je weinig nodig’

0
204

De dertig internationale pelgrims die afgelopen weken door Nederland liepen, zetten deze week hun toch voort in Groot-Brittannië. Ze brachten in een of meerdere etappes 420 mensen op de been die de klimaatveranderingen zorgen baart.

Klimaatpelgrim Lydia van Maurik liep het hele Nederlandse deel van de tocht mee. Ze zegt onder meer: “Onze klimaatcrisis is een vertrouwenscrisis. Een geloofscrisis. Zolang wij in ons hart vertrouwen op zekerheden die we zelf in de hand denken te hebben en zo de schepping proberen te beheersen en in te richten op onze eigen behoefte, kunnen we nooit echt met liefde voor de schepping zorgen.”

Maar als ze naar Jezus luistert, leest ze: Zoekt eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid: dan krijgen jullie de rest er gratis bij. Maak je dus niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt voor zichzelf. Ze stelt: “Zo simpel is het. Dankbaar zijn. Geen risicoanalyses, niks oppotten, geen zucht naar afleiding: wat een overvloed is er, wat is er veel te delen en wat heb je weinig nodig voor ultiem geluk.”

Petitie
De klimaatpelgrimstocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij COP26, de Wereldklimaatconferentie. Veertig plaatselijke kerken en twee moskeeën waren in ons land betrokken bij de voorbereiding en zorgden voor onderdak, eten en activiteiten voor de pelgrims. Bijna 2500 mensen ondertekenden de online klimaatpetitie, die COP26 oproept tot actie en klimaatgerechtigheid. Ook ruim zeventig kerken ondertekenden de petitie. Regeringsleiders krijgen de petitie in Glasgow aangeboden.

De tocht werd in Nederland georganiseerd door Vastenactie en GroeneKerken (een initiatief van Tearfund en Kerk in Actie). Ze roepen kerken op zich blijvend bij hun netwerk aan te sluiten. Dagverslagen staan op de website van GroeneKerken. Ook de terugblik van Lydia van Maurik is daar te vinden.

(Foto Dick Vos)