Olympisch kampioen wordt zendeling

0
357

Veel gelovigen hebben weinig interesse voor de Olympische Spelen. Het gaat immers alleen om winnen door menselijke kracht. Maar onder de atleten kunnen ook vrome christenen zijn die God gebruikt. Dat blijkt uit de animatiefilm ‘Het verhaal van Eric Liddell’. Waar gaat het over?

Toegegeven, (top)sport is geen Bijbelse instelling en er kleven ongezonde elementen aan. Toch is lichaamsbeweging goed en sommige mensen zijn gewoonweg uitmuntend in bepaalde sportdisciplines. Het komt erop aan hoe gelovigen met sport omgaan.

Jeugd in China
De Schot Eric Liddell was van jongs af al een heel goede hardloper. Hij werd geboren in China (1902). Zijn ouders, James en Mary, waren zendelingen in het noorden van dat land.

Het verhaal begint als Eric en zijn broer naar Brittannië werden gestuurd voor hun opleiding. Dat was in die tijd de gewoonte met kinderen van zendelingen. Eric was toen 6 jaar. Bij het afscheid nam hij zich voor om God te vragen of ook hij geroepen was om zendeling te worden voor China.

God eerst, dan sport
Tijdens zijn opleidingsjaren bleek Eric steeds vaker uit te blinken als hardloper. Eric was inmiddels 21 jaar oud. Hij werd voorgedragen om namens Groot-Brittannië naar de Olympische Spelen in Parijs te gaan (1924).

Maar toen kwam er een grote teleurstelling. Eric kreeg namelijk te horen dat zijn wedstrijd op zondag, zijn rustdag, zou worden gehouden. Daarom weigerde hij zich aan te melden. Hij kon het niet verenigen met zijn geloof. Ondanks de grote druk van de mensen. Hijzelf vond het ook erg jammer dat het zo moest gaan. Hij had graag meegedaan.

Toen kwam er fantastisch nieuws. Het Olympische Comité had ervoor gekozen de hardloopwedstrijden niet op zondag te laten plaatsvinden. Eric kon toen alsnog meedoen. Maar hij had helemaal niet getraind. Dat werd een extra uitdaging. Kon hij nog een medaille halen?

Zendingsroeping voor China
Niet lang na de Olympische Spelen wilde hij toch zijn belofte als kind vervullen; zendeling worden in China net als zijn ouders. Hij ging erheen als Bijbelleraar. God zegende hem daar met een gezin. Nadat 12 jaar gepasseerd waren hadden hij en zijn vrouw Heather twee dochters en was hij Pastor.

Maar rond die tijd viel Japan plotseling China binnen en brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hoe zou het Eric verder vergaan en hoe zou hij van betekenis kunnen zijn voor de Chinezen?

Evaluatie
Dit is een dramatische en inspirerende Engelstalige tekenfilm (NL ondertiteld) over het waargebeurde verhaal van de Schotse hardloper en zendeling Eric Liddell. Zijn verhaal is ook eerder verfilmd (Chariots of Fire (1981)).

De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook interessant voor ouderen. Vooral omdat de film eindigt met een korte documentaire. Bij de film zitten extra’s, zoals het Fakkeldragerslied, trailers van andere films en een link naar de studiegids. Deze dvd wordt aangeraden.


Het verhaal van Eric Liddell. Van Olympisch kampioen tot zendeling. Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’. Transvision, c.31 min., € 6,-, ISBN: 8718868359032.