Ontvoering van schoolkinderen blijft in Nigeria lucratief

0
211

Deze maand is het vier jaar geleden dat de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu haar ouders voor het laatst zag. Ze is vermoedelijk nog in leven, maar wordt nog altijd door islamitische rebellen ergens vastgehouden.

Op 19 februari 2018 werd Leah (foto) ontvoerd van haar middelbare school in de Nigeriaanse provincie Yobe. Een maand later lieten haar ontvoerders 104 klasgenoten vrij. Maar omdat Leah weigerde haar christelijk geloof af te zweren, hielden de ontvoerders haar vast. In mei hoopt Leah negentien jaar te worden, haar vijfde verjaardag in gevangenschap. Ze is vermoedelijk in handen van Islamitische Staat West Afrika (ISWAP), een splintergroepering gelieerd aan Boko Haram.

Leah’s ouders zijn wanhopig. Tot op de dag van vandaag was de roep om vrijlating van hun dochter aan dovemansoren gericht. Ontvoeringen van schoolkinderen komen veel voor in Nigeria. Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Voor rebellengroepen in het noorden van het land lijkt dit een lucratieve manier om snel veel geld te verdienen.

Weinig effectief
De Nigeriaanse overheid is van goede wil, maar tot nog toe weinig effectief gebleken om deze ontvoeringen tegen te gaan of op te lossen. Open Doors hoopt dat de Nederlandse overheid druk kan uitoefenen op de Nigeriaanse regering om werkelijk iets te ondernemen. Nigeria staat op plek 7 van de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

In de afgelopen jaren moesten tientallen middelbare scholen het al ontgelden. Honderden scholieren werden ontvoerd. De terroristen richten hun pijlen op de zwaksten en pakken vooral kinderen en vrouwen aan. Op die manier breiden ze met geweld hun invloedssferen uit. Aanvankelijk waren het vooral Boko Haram en ISWAP die zich van deze methodes bedienden. Maar nu kopiëren ook Fullani-militanten deze strategie in Noord-Nigeria.

Behalve voor Leah Sharibu, vraagt Open Doors ook aandacht voor de vrijlating van Rode Kruismedewerkster Alice Ngaddah die in september 2018 verdween. En voor de schoolmeisjes uit Chibok, die al in 2014 werden ontvoerd en nog steeds niet allemaal vrij zijn.