Rapport: verdrijven christenen is doelbewuste strategie 

0
176

De verdrijving van christenen uit hun huis en gemeenschap is een opzettelijke strategie bij religieuze vervolging. Het is een ‘doelbewuste strategie’ van regeringen, gewapende extremistische groepen, gemeenschappen en zelfs families om christelijke bevolkingsgroepen te verzwakken, tot zwijgen te brengen of volledig uit te roeien.

Die conclusie trekt Open Doors in het rapport Kerk op de Vlucht: ontheemden- en vluchtelingenrapport van 2022, aan de vooravond van Wereldvluchtelingendag, komende maandag 20 juni.

In 58 van de 76 landen die onderzocht worden voor de Ranglijst Christenvervolging, worden christenen om hun geloof uit hun huis verdreven.  Recente cijfers tonen de omvang van de wereldwijde ontheemding aan: er is  wereldwijd een recordaantal van 100 miljoen mensen op de vlucht.

Helene Fisher, onderzoekster bij Open Doors, benadrukt dat onderdeel van “deze doelbewuste strategie het uiteenrijten van religieuze gemeenschappen is. Ontheemding is niet alleen een bijproduct van vervolging, maar in veel gevallen een opzettelijk onderdeel van een bredere strategie om het christendom te verdrijven uit de gemeenschap of land te verdrijven.” 

In Irak bijvoorbeeld is een bloeiende gemeenschap van christenen geslonken is tot slechts 166.000. Het land kende tot de machtsgreep van Saddam Hoessein een miljoen christenen. Al tijdens zijn bewind nam dat aantal af en sinds 2003 nam de vervolging in de regio sterk toe. In 2014 bereikte die een hoogtepunt door de opkomst van ISIS. “Iedereen vertrekt geleidelijk aan… Het gebeurt stilletjes, maar het gebeurt elke dag. Mensen pakken hun spullen in, doen hun deuren op slot en laten hun hele leven achter”, aldus een anonieme Iraakse vluchteling.

Onderzoekster Eva Brown van Open Doors zegt: “Verdrijving op basis van geloofsovertuiging komt vaker voor dan wordt  gedacht. Als noodhulporganisaties daarvan niet op de hoogte zijn en het begrijpen, kunnen ze niet de hulp en bescherming bieden die ze graag zouden willen bieden.” 

Het volledige rapport is te lezen op de website van Open Doors.

Foto: vluchtelingenkamp in Eritrea. | Pixabay/David Mark