Bidden (Tim Keller)

0
305
Vertrouwelijke omgang met de ontzagwekkende God
Tim Keller
Uitgeverij Wever Van Wijnen

Klik hier om dit boek bij Pelgrimonline te bestellen!

Van Tim Keller verscheen onlangs in het Nederlands twee boeken, een bijbelstudieboek over Rechters (zie elders op deze site) en een boek over het gebed.

Waar het boek over Rechters toegankelijk en to the point is, is ‘Bidden’ vooral een stevig boek. Ja, er staan praktische adviezen in zoals de achterflap belooft, maar de kern van het boek is een grondig theologisch betoog over het gebed.

Keller heeft zijn boek in vijf hoofdgedeelten verdeeld: verlangen naar gebed, het gebed begrijpen, leren bidden, het gebedsleven verdiepen en bidden in de praktijk. Keller diept niet alleen belangrijke Bijbelse waarden op, maar laat zich inspireren door de theologie van de reformatie met name Luther en ook Calvijn. De belangrijke puriteinse theoloog John Owen uit de zeventiende eeuw is ook een grote inspiratiebron voor Keller geweest. Keller laat aan de hand van deze theologen zien hoe belangrijk een regelmatige gebedspraktijd is en de grote rol die serieuze Bijbelstudie daarin speelt.

Keller wijst op het belang van meditatie. Hij schrijft dat bidden een gesprek met God wordt als we in vertrouwen op het Woord van God reageren. Er is pas werkelijk sprake van een gesprek als het gebed regelmatig vooraf wordt gegaan door het luisteren naar de stem van God door middel van meditatie over de Schrift. Er is niets zweverigs aan deze meditatie. Het gaat om een herkauwen, een diep laten indalen van het Woord van God, het werkelijk begrijpen.

Keller legt voortdurend de verbinding tussen de Bijbel en het gebed, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat maakt het boek (voor mij althans) zo verfrissend: eindelijk een realistisch en stevig boek over het gebed! Keller maakt in zijn boek vier belangrijke punten. Hij houdt een pleidooi dat gelovigen vaker moeten bidden, dat het dagelijks gebed Bijbelser moet worden en dat het persoonlijk gebed meer ingepast moet worden in het gezamenlijk gebed van de kerk. Ook stelt Keller dat we over de volle breedte meer van de ervaring moeten verwachten van meditatie die hoort bij het gebed.

Ik heb genoten van dit boek, hoewel het soms best even doorbijten is. Wie graag een praktisch en toegankelijk boek wil over het gebed, kan dit boek van Tim Keller beter laten liggen. Een drempel kan zijn het vele gebruik van oude theologen en dat Keller veel woorden nodig heeft om zijn belangrijkste punten te maken. Wie juist daar de rijkdom van inziet, raad ik aan om ‘Bidden’ te lezen. Het is een boek dat inspireert en uitdaagt. Ik heb veel van Keller gelezen en naar mijn mening behoort ‘Bidden’ tot zijn beste werk.

Jacco Stijkel