De beloofde Koning

0
235

Het verhaal van de geboorte van de Here Jezus is heel bekend. Voor de meeste christenen staat het centraal op het Kerstfeest. Maar hoe leg je dat verhaal uit aan kinderen van 4-7 jaar? Immers, ouders willen hun kinderen van geboorte af laten kennismaken met de blijde boodschap van de komst van de Messias uit de Bijbel. Het boekje ‘De beloofde Koning’ is een handreiking aan ouders dit geboorteverhaal aan hun kinderen over te brengen. Hoe is dit gedaan?

Het geboorteverhaal van de Here Jezus eenvoudig uitleggen aan kleine kinderen vraagt nogal wat. Zoals passend bij kinderboeken is de uitvoering van dit boek in groot formaat, waarin twee tegenoverliggende pagina’s één geheel vormen. Prachtige en leuke illustraties maken het verhaal levendig.

De makers van dit boek leggen de nadruk op de belofte van de komst van een speciale koning. Namelijk een koning die 1. Nieuw is; 2. Reddend is; 3. Voor altijd is. Al op de voorkant van het boek staat een baby afgebeeld in de bekende ‘voerbak’ met een kroontje op het hoofd.

Ook leggen de auteurs de nadruk op de vraag om wie het gaat, om daarmee de interesse van het kind te wekken. Al na het opslaan van de het boek staat tussen allerlei koningen een Koning alleen als wit silhouet afgebeeld met daarin een rood vraagteken.

Aan het einde van het boek wordt ook de naam van deze nieuwe Koning bekend gemaakt; de Here Jezus. Daarbij worden ook vier afbeeldingen geplaatst uit Zijn leven; aan het werk als Timmerman, als Leraar, aan het kruis en als triomferende Koning.

Het boek sluit af met een overzicht van Bijbelteksten uit het Nieuwe Testament, maar ook uit het Oude Testament zodat de ouders er ook voor kunnen kiezen die teksten erbij te lezen.

Evaluatie
Dit is een leuk boek, dat ouders kan helpen om hun jonge kind over de geboorte van de Here Jezus te vertellen. Jammer is wel dat Jozef er nogal Westers uitziet zonder een baard. Ook is de traditionele gedachte dat de Here Jezus als baby in een voerbak lag meerdere keren afgebeeld. Alleen een baby met een gouden kroontje is wat misplaatst.

Opvallend is dat de komst van de ‘wijzen’ mannen (uit het Oosten) veel later wordt voorgesteld, namelijk toen Jozef en Maria weer thuis waren en de Here Jezus al kon lopen. Dit is niet met de Bijbel te rijmen. Voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen.

De beloofde Koning
Teksten: Alison Mitchell/Illustraties: Catalina Echeverri
Columbus, Heerenveen, 2017
40 pagina’s
€ 8,99
ISBN: 9789085433538