Dogmatiek voor iedereen

0
191

In 2012 verscheen de ‘Christelijke dogmatiek’ van Cees van der Kooi en Gijsbert van den Brink. Dat was een lijvig en diepgaand boek dat ik met veel interesse heb gelezen en nog regelmatig als naslagwerk raadpleeg. Hoe mooi en belangrijk ook dit boek is, het is toch vooral voer voor theologen en geïnteresseerde leken.

Tekst: Jacco Stijkel

Met ‘Dogmatiek voor iedereen’ is, zoals de titel aangeeft, een dogmatiek verschenen die zo is geschreven dat ‘iedereen’ het goed kan volgen. Want dogmatiek mag dan suf en saai klinken, nadenken over het geloof is dat bepaalt niet. Wat ik enorm goed vind aan dit boek is dat Leene en Markus er in geslaagd zijn om laagdrempeligheid en diepgang op een aansprekende manier te combineren. In twaalf hoofdstukken komen de traditionele onderwerpen uit de dogmatiek naar voren: God, geloof, de Bijbel, de drie-eenheid, de schepping, Gods leiding, redding, de Heilige Geest, Gods verkiezing, de kerk, bidden en de toekomst. Naast aansprekende teksten, krijgt de lezer extra informatie met voorbeelden, Bijbelteksten, filmpjes en verdiepende teksten en een boekenlijst. Hierdoor kan de lezer blijven grasduinen in de aangedragen onderwerpen. Bovendien worden de onderwerpen dicht bij de lezer gebracht.

Ik vind de tekst heel goed geschreven. Je blijft geboeid lezen, en dat is heel knap als het gaat om dogmatiek. Dat komt ook omdat er meer dan genoeg diepgang inzit. Je wordt uitgedaagd om zelf na te denken. Ik dacht regelmatig: dit is een boek dat elke christen een keer zou moeten lezen. En ook: handig om te gebruiken als je in gesprek bent over het geloof met niet- of anders gelovigen.

Bovendien raken Leene en Markus altijd de kern van het onderwerp goed aan. Ze schuwen moeilijke thema’s als homoseksualiteit, schepping/evolutie en gebedsgenezing niet. Wat ik goed vind: ze geven verschillende gezichtspunten aan en overschreeuwen zichzelf niet. Op vragen waar geen antwoord is, wordt geen antwoord gegeven. Ook een thema als het lijden wordt op een sensitieve manier behandeld. Als het stil moet zijn, is het stil.

Natuurlijk valt er veel meer te zeggen over deze onderwerpen dan in een boek van zo’n 200 pagina’s kan. Maar wie meer wil, kan dus terecht bij de boekenlijst of bijvoorbeeld de ‘Christelijke dogmatiek’ gaan lezen.

Veel heb ik met instemming gelezen. Maar natuurlijk ben ik het niet met alles eens. Het meest in het oog springen de doop op belijdenis en het chiliasme. Leene en Markus staan dan duidelijk in de gereformeerde traditie. Ik waardeer dat ze de andere gezichtspunten wel noemen. Bovendien beargumenteren de auteurs waarom ze bijvoorbeeld voor de kinderdoop kiezen.

Wat ik verder nog wel een punt vind is dat het boek duidelijk voor een jonge doelgroep is geschreven, dat komt vooral naar voren in de voorbeelden die zijn gekozen. Soms dacht ik: dit boek is toch voor iedereen of eigenlijk vooral voor jongeren?

Ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat ‘Dogmatiek voor iedereen’ een uitstekend boek is voor wie op een aansprekende manier met de nodige diepgang wil nadenken over zijn of haar geloof.

Weten wat je gelooft
Almatine Leene en Wim Markus
Boekencentrum
ISBN:9789023970934
uitgeverij Jess
Afmetingen: 150 x 232 x 23 mm
Februari 2016
221 pagina’s
Hardback
Prijs € 20,99