Gids voor de laatste dagen

0
357

Digitalisering, robotisering, klimaatveranderingen…. Allemaal dingen waarover we ons (grote) zorgen kunnen maken. Is dan de eindtijd echt aangebroken? Over deze onderwerpen gaat ‘Gids voor de laatste dagen’ van Reinier Sonneveld. Deze auteur is bekend van boeken als ‘Het goede leven’ en ‘De stilte van God.’

Tekst: Jacco Stijkel

Zijn nieuwste boek is ‘Gids voor de laatste dagen’. Deze titel kan je op het verkeerde been zetten, wie een ‘spoorboekje voor de eindtijd’ verwacht komt bedrogen uit. Sonneveld wijst deze benadering juist expliciet af. Ik zie de gids in dit boek meer als een reisleider die vergezichten toont en helpt om deze te interpreteren. Sonneveld toont vergezichten uit de hedendaagse cultuur en uit de theologie.

Het eerste deel van het boek staat in het teken van de ontwikkelingen in de theologie en hoe onze cultuur zich ontwikkeld. En ook hoe deze op elkaar ingrijpen: denk aan de verhouding privacy en veiligheid. In het tweede deel is theologisch van aard en gaat het over wie Jezus is, menselijke vrijheid en het interpreteren van Bijbelse toekomstvisioenen.

Sonneveld richt zich met name op het nu: waar iets van Jezus ontstaat, waar het Koninkrijk van God gebeurt; daar kunnen we als iets van de vernieuwde aarde proeven.

Datzelfde geldt voor Gods oordeel daar waar Gods wil doordringt in onze wereld. Ik vind de nadruk die Sonneveld legt op de liefde van God en hoe dat onze als gelovigen inspireert om het goede te doen mooi. Juist omdat in de eschatologie de toekomst en het hier en nu niet met elkaar verbonden wordt. Alleen in de ‘Gids voor de laatste dagen’ is die toekomst te summier.

Sonneveld wijdt een hoofdstuk aan bekende gedeelten over de eindtijd, maar zijn uitleg is heel summier en nogal algemeen. Misschien heb ik het mis, maar ik proef de huiver om deze gedeelten echt uit te leggen om maar niet in de valkuil van Hal Lindsey of de schrijvers van het boek Wake Up te vallen met hun behoorlijk speculatieve maar ook zeer stellig gebrachte eindtijdscenario’s. En dat vind ik jammer want Sonneveld kan wel schuren als het gaat om zijn interpretatie van Jona, de verzoeking in de woestijn van Jezus en zijn gedachten over de hel.

Ik ga zeker niet alles met hem mee, maar ik veerde wel op; werd aan het denken gezet. Helaas is dat lang niet overal het geval in het boek. Meer samenhang tussen deel 1 en 2 van het boek had geholpen. Het boek beklijft niet, zoals bijvoorbeeld wel ‘De stilte van God’ deed. Ik weet: dit is een zeer subjectief oordeel. En als ik de achterban van Uitdaging mag inschatten denk ik dat de veel lezers zich thuis voelen bij een theologie over de eindtijd die concreter spreekt over de komst van de antichrist, de wederkomst, Israël enzovoorts.

Wie eens met andere ogen naar de eindtijd wil kijken, kan in ‘Gids voor de laatste dagen’ iets voor zijn of haar gading vinden. Het is goed geschreven en daardoor prettig leesbaar, dat moet zeker ook gezegd worden.

Gids voor de laatste dagen, Reinier Sonneveld, Buijten & Schipperheijn Motief.
ISBN 9789058819871, 192 pagina’s, prijs € 15,99.