Huwelijksleven evangelisch besproken

0
974

Liefde tussen man en vrouw is beschreven in de Bijbel, maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? Gerald en Nelinda Troost beschreven openhartig hoe dat bij hun gaat in het boek ‘Liefde van mijn leven’. Hoe deden ze dat?

Hoe beleef en voed je liefde voor je partner? Gerald en Nelinda, beiden artiesten, stellen dat zij niet slechts geliefden zijn, maar al bijna 25 jaar levenspartners. Dat betekent dat ze elkaar ondersteunen, een gezin delen en twee bloeiende carrières hebben die deels overlappen. Maar wat is het geheim van de liefde? Welke rol speelt God daarin? Met welke strubbelingen hebben ze te maken en hoe gaan ze ermee om? Ze stellen dat hun wederzijdse liefde misschien wel het belangrijkste onderdeel is van hun leven.

Boekanalyse
Dit boek zou een ware liefdesgids zijn voor prille en langdurige relaties. Gerald is zanger, spreker en trainer. Nelinda is zangeres in Geralds band en ook spreekster, dagvoorzitster en pastor. Samen organiseren ze activiteiten voor koppels, zoals Bijbelse stellenreizen. Het boek bestaat na een Inleiding uit drie delen; 1: Hart tot hart (goede communicatie); 2: Huid op huid (het intieme liefdesleven); 3. Samen geloven (groeien in geloof). De meeste aandacht wordt besteed aan deel 2.

De hoofdstukken bestaan uit algemene tekst afgewisseld met persoonlijke kijk en belevenissen van Gerald en van Nelinda. Aan het boek zijn enkele interviews toegevoegd met andere stellen. Elk hoofdstuk sluit af met gespreksvragen en een gebed om samen te bidden. Het boek is uitgevoerd met mooi foto’s. Vooral van Nelinda, maar ook van Gerald. Gebruik is gemaakt van de parafrase Het Boek. Het sluit af met een Nawoord en Liedteksten.

Versterken huwelijk
Liefde tussen man en vrouw zou de laatste overgebleven bloem zijn uit het paradijs, maar een perfect huwelijk zou niet bestaan. Toch zouden mensen ervoor geschapen zijn en anders incompleet zijn [X]. Maar er wordt geen allesomvattende beschrijving daarvan gegeven. Het is een aanmoediging om in liefde te investeren door Bijbelse wijsheid, kennis uit de (christelijke) wetenschap en eigen ervaring om het huwelijk in stand te houden in plaats van het te snel op te geven. Door een huwelijk veranderen beiden partners, want ze ontdekken hun zwakheden, gebreken en schaduwkanten. Eerlijkheid, vergeving, aanpassingsvermogen en zich kwetsbaar opstellen is dan geboden. Partners kunnen elkaar helpen om betere mensen te worden.

Evaluatie
Dit is een mooi uitgevoerde praktische gids voor (jonge) relaties tussen man en vrouw in een midden-orthodoxe evangelische setting. Alleen wordt in zulke kringen het huwelijk nogal een verheven plaats gegeven. Alsof het door God zou zijn ingesteld en de enige juiste en essentiële levensvorm zou zijn. Zo’n mensvisie is discriminerend voor alleen gaanden. De Bijbel laat ook ruimte voor meer mogelijkheden (Mt 19:10; 1 Kor 7:1). Het is opmerkelijk dat geen aandacht wordt besteed aan Israël, terwijl levensliefde in Bijbelse zin daarbinnen zijn oorsprong heeft. Dit boek wordt aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.


Troost, G. en N., Liefde van mijn leven. Inspiratieboek voor relaties. 2020, KokBoekencentrum, Utrecht, 143 pagina’s, € 19,99, ISBN: 9789043533355.