Door Marco van Putten
De hoofdpersonen
Ergens in Amerika woont Levi (Ivan Sergei) met zijn oude vader Jasper (Rance Howard) op een boerderij met een groot landgoed. Zijn vader loopt tegen de tachtig en lijdt aan Alzheimer. Geregeld loopt hij van huis en doet gekke dingen. De politie wordt dan ingeschakeld en brengt Jasper weer naar huis. Levi moet dus hulp hebben om Jasper in de gaten te houden. De hulp die komt is Maggie, een knappe jonge vrouw (Kelly Greyson). Als Jasper haar ziet denkt hij dat het zijn jong overleden vrouw, Sylvie, is.
Worstelen met dementie
Levi probeert zijn vader steeds te corrigeren en hem duidelijk te maken wat de werkelijkheid is. Jasper daarentegen leeft steeds meer in het verleden en met zijn oude herinneringen. Levi maakt ook steeds weer duidelijk dat Maggie niet zijn overleden vrouw is, maar de hulp. Maar ook Jasper begint zich te realiseren dat er iets niet klopt. Maggie, die hij voor zijn vrouw aanziet, is heel jong, terwijl hij oud is.
Kapotte herinneringen
Naast worstelen met dementie geeft het ook herinneringen die ‘kapot’ zijn. Herinneringen die gewoon niet meer kloppen, rammelen, door elkaar heen en in verkeerde verbanden worden geplaatst. Maar kan iemand zijn herinneringen zo maar aan de kant zetten? Jasper vraagt zich zelfs af of herinneringen mensen niet juist maken tot wat ze zijn.
De hulp die meer dan dat kan zijn
Maggie, die bij Jasper en Levi inwoont gezien hun afgelegen ligging, pakt haar rol goed op en het klikt ook met Jasper. Ze heeft daarnaast ook interesse voor Levi. Maar dan krijgt Levi ook een oogje op haar. Maggie heeft echter wel met een verleden. Ze ligt in een scheiding en heeft een dochter. Maar dan komt dat verleden in aanvaring met het heden. Dat heeft nare gevolgen. Maar hoe reageren Jasper en Levi daar op …?
Evaluatie
Dit is een grappige en gelijk ook diep ernstige film, die niet alleen goed geacteerd is maar ook begeleid wordt door mooie muziek. Ook is de film ‘levensecht’. Jammer is alleen dat Kelly Greyson (Maggie in de film) nogal uitdagend gekleed is. Deze film is niet uitgesproken ‘christelijk’, hoewel het niet provocerend is (bijvoorbeeld geen vloeken, weinig expliciete geweldsscènes en geen seks). De film raakt de omstreden onderwerpen van euthanasie, uit huis plaatsing van een ouder, moord (of niet?), scheiden en hertrouwen. Ook sluit deze film met een mooi vooruitzicht. Deze film is zeker een aanrader.
Broken memories. 2018, BBI Films. Distr.: NEEMA Media B.V., Amersfoort, c.90 min., € 9,99, ISBN: 8717185538571.