Wat pater Damiaan deed voor leprozen

0
180

Films over mensen die God dienen zijn altijd inspirerend. Sommige verhalen steken echter boven anderen uit. De geschiedenis van het zendingswerk van de Rooms-katholieke (RK) pater Damiaan onder leprozen is zo’n verhaal. Deze film met een cast van bekende filmspelers geeft een dramatische weergave.

Rooms Katholieke missie
In 1872 komt bij de RK-missie in Hawaï de vraag binnen wie de pastorale zorg zal voorzetten op het leprozen eiland Molokaï. Al sinds 1865 was de RK-missiepost op dat eiland verlaten. De film toont hoe de Rooms-katholieke missie dit met grote voorzichtigheid en politieke overwegingen weer oppakt. De 33-jarige Damiaan, die op Hawaï als missiepater werkte, gaat er vrijwillig heen en vanaf dat hij voet zet op het eiland geeft hij zich helemaal over aan zijn taak. Aanvankelijk heeft iedereen grote twijfel of hij in staat zal blijken zijn werk vol te houden. Ook de Lutheraanse beheerder (Kris Kristofferson) op het eiland. Maar wat iedereen voor onmogelijk en onnodig acht pakt Damiaan op en hij maakt zijn werk tot een volwaardige missie. Daarmee brengt hij de bisschop en de gouverneur (Sam Niell) in grote verlegenheid. Ook zijn kerkelijke mentor (Derek Jacobi) werkt hem tegen. Totdat aan zijn werk grote bekendheid wordt gegeven en de (kerkelijke) autoriteiten gedwongen worden meer te doen. Toch zijn maar enkelen bereidt om Damiaan op Molokaï zelf te hulp te komen.

Zijn leven voor zijn doel
Na een aantal jaren op Molokaï gewerkt te hebben wordt bij Damiaan uiteindelijk ook lepra geconstateerd, maar dat houdt hem niet tegen zich onverminderd in te zetten voor ‘zijn’ leprozen. Aan het einde van een lange lijdensweg van tegenwerking blijft Damiaan hopen dat hij toch nog krijgt wat hij steeds had gevraagd; dat er missie zusters komen om de leprozen op Molokaï te verzorgen.

Evaluatie
Deze film gaat over de komst van Damiaan naar het eiland Molokaï tot aan zijn dood daar. Over de redenen voor de RK-missiepost wordt niets gezegd. Dit wordt impliciet gelaten. Ook blijft de vraag onbeantwoord waarom er geen protestants zendingswerk was op Molokaï, terwijl die al vanaf 1820 actief waren op Hawaï.

Naar voren komt hoe de RKK eerder een belemmerende en ontmoedigende factor is voor Damiaans zendingswerk. Blijkbaar ambieerde die kerk geen volwaardige zending op Molokaï. Investeren in stervenden blijkt een moeilijk onderwerp. Het verklaart echter niet waarom de ondersteuning van het werk van Damiaan voortdurend door de RKK werd afgeknepen. Zijn werk blijkt alleen te moeten dienen om tegemoet te komen aan de wensen van de politiek.
Damiaan kiest desondanks om trouw te blijven aan het kerkelijke juk. Het conflict met andere godsdiensten gaat hij daarbij echter niet uit de weg, zoals blijkt uit zijn ontmoeting met een protestantse leproos (Peter O’Toole).

Dit is een zeer indrukwekkende en dramatische verfilming van het werk van pater Damiaan. Een aanrader. Zeker voor wie interesse heeft voor kerkelijk zendingswerk.

Pater Damiaan
Mountain Road Entertainment
Source 1 Media B.V.
2015
109 minuten
€ 9,99
ISBN
8717662571084