Zendelinge redt Chinese kinderen

0
305
Wat als je een roeping voor de zending in Oost-Azië hebt en geen zendingsorganisatie je wilt uitzenden? Dat overkwam Gladys Aylward. Ze ging op eigen initiatief. De tekenfilm over haar leven laat zien hoe ze toch zendelinge werd. Hoe is dat gedaan?

Recensie door Marco van Putten

Noodsituatie
De film begint in Noord-China. Daar ligt de plaats Yang-Cheng geheten. Rond 1940 vindt er een invasie plaats van het Japanse leger. Gladys evacueert daar met grote spoed Chinese kinderen naar de meer dan 160 kilometer verderop gelegen stad Sian. Normaal gesproken een voettocht van zo’n twee weken.

Gladys Aylward (1902-1970)
Gladys, geboren in noord-Londen werd in 1932 afgewezen door de zendingsorganisatie China Inland Mission. Toen verbruikte ze al haar spaargeld aan een treinkaartje van de Trans-Siberië spoorlijn naar China. In Siberië stopte de trein in verband met een oorlog tussen Rusland en China. Het was winter, maar toch verlaat Gladys de trein en volgt ze de spoorrails naar het volgende station. Daar werd ze door de Russen gearresteerd, maar kon ontsnappen en bereikt uiteindelijk China.

Zending in China
Uiteindelijk komt Gladys in Yang-Cheng aan, waar ze de zendelinge Jeannie Lawson opzocht, die er zendingswerk deed samen met haar man. Toen hij stierf had ze hulp nodig. Ze was dus ook heel blij om Gladys te zien. Samen heropenen ze weer haar herberg om zo zendingswerk te doen. Chinezen waren erg geïnteresseerd in verhalen en zij gingen Bijbelverhalen (vooral over de Here Jezus) aan hen vertellen.

Gladys wordt zelfstandig zendelinge
Na een jaar stief Jeannie. Dan gaat Gladys weeskinderen opnemen en adopteerde ze ook diverse kinderen die ten vondel waren gelegd. In 1936 nam ze de Chinese nationaliteit aan. De locale bevolking kreeg groot respect voor haar.

Een paar jaar later viel Japan China binnen en toen leidde ze meer dan honderd kinderen naar de veiligheid door weg te vluchten, maar de Japanners konden haar nog verwonden. Onderweg worden ze aangevallen door Japanse vliegtuigen. Na tien dagen raakt het eten op en worden de kinderen steeds meer vermoeid. Ze houdt hen gemotiveerd door ze verhalen over haar zendingswerk te vertellen. Ze trekken over bergen en door het land. Op de vijftiende dag van hun tocht bereiken ze eindelijk de Gele rivier. Met hulp van het Chinese leger komen ze aan de overkant. Bij Sian aangekomen mogen ze de stad niet in. Hoe gaat het verder met Gladys en ‘haar’ kinderen …?

Evaluatie
Deze spannende, inspirerende en dramatische tekenfilm gaat hoofdzakelijk over de erg lange voettocht met meer dan honderd Chinese kinderen die Gladys Aylward ondernam om ze van het Japanse oorlogsgeweld te vrijwaren. De tekenfilm sluit af met een korte documentaire met echt beeldmateriaal, die toont hoe haar zendingswerk zich verder voltrok. De film is Engels gesproken, maar heeft ondertiteling in Nederlands en Spaans. Drie trailers van andere ‘Fakkeldrager’ Dvd’s zijn opgenomen en een studiegids. Deze Dvd is een aanrader.

Het verhaal van Gladys Aylward. Christian History Institute. Serie ‘De fakkeldragers’. Harderwijk, Transvision, c.34 min, € 5,99. ISBN: 9789057985096.