Soundtrack van film over 50 jaar gospelrock

0
247

Dit is de soundtrack van de documentaire ‘The Jesus Music’ (2021) van de makers van ‘I can only imagine (The Erwin brothers). Het brengt nummers van diverse albums samen in een overzicht van 1973 tot 2021.

De cd opent met het opgewekte rocknummer ‘The great adventure’ uit 1992 van Steven Curtis Chapman. Het roept op om uit te gaan in elke dag die God gegeven heeft.

Dan volgt het snelle nummer van Amy Grant ‘Love of another kind’ uit 1985. Velen zullen het typische geluid van de jaren 80 van de vorige eeuw herkennen. Ze zingt over de liefde van God die anders is dan die van mensen.

Het swingende nummer ‘Revolution’ van Kirk Franklin uit 1998 heeft het Bijbelboek Openbaring als vertrekpunt. Het nummer ‘Holy water’ uit 2019 van de band We are the Kingdom heeft een rustig, vast tempo waarin de vergiffenis van God centraal wordt gesteld. ‘Oceans (Where feat may fail)’ van Hillsong United uit 2013 gaat over geloofsvertrouwen in de Aanwezigheid van de Here Jezus. Het langste en waarschijnlijk beste nummer op deze cd.

Het nummer ‘We fall down’ van Chris Tomlin uit 1998 gaat over wat er gebeurd aan de voeten van de Here Jezus. Het gaat van heel rustige muziek naar uitbundige aanbidding. ‘My Jesus’ is een uitbundig nummer van Anne Wilson uit 2021. Ze getuigt erin wat Hij voor haar betekent. Uit 1982 is het nummer ‘Friends’ van Michael W. Smith over vriendschap in de christelijke zin.

Het uitbundige nummer ‘Rise up (Lazarus)’ is van Cain uit 2020. Het roept op om op te staan uit het oude leven en de oproep te gehoorzamen van de Here Jezus. Daar sluit het rocknummer ‘Calling on You’ van Stryper uit 1986 bij aan. Het gaat over het gevolg van de bekering en het leven als discipel, waarbij de gelovige Hem aanroept. Het ruige hard-rocknummer ‘Jesus freak’ van DC Talk uit 1995 gaat erover zich niet druk te maken over wat anderen ervan denken als iemand een aanhanger is van de Here Jezus. Toch waarschijnlijk een van de beste nummers.

Het rock-and-roll nummer ‘Why should the devil have all the good music’ uit 1973 van Larry Norman is pure nostalgie. Daar sluit het nummer ‘God gave rock and roll to you’ van Petra bij aan. Echte worship-rap is ‘The slam’ van Tobymac uit 2004. Deze urbangetto muziek is voor sommige misschien schrikken. De cd sluit af met de gouwe ouwe ‘You put this love in my heart’ van Keith Green uit 1977.

Evaluatie
Dit is een mooie compilatie van oude, bekende en nieuwe gospelrocknummers bij de gelijknamige documentaire over de geschiedenis van die muziek. Daardoor is deze cd een goede kennismaking met deze muziek in al zijn diversiteit. Het is ook een mooie collectie die de ontwikkeling ervan laat horen. Deze cd wordt aangeraden.


The Jesus music. The soundtrack of a movement. 2021, Capitol CMG, Inc., Distributie: 3:16 Europe, c.100 min., € 15,99, ISBN: 602438925063.