Stirezo eist middels petitie van OM handhaving abortuswet 1981

0
218

Pro lifecampagne Stirezo heeft opnieuw een petitie in de maak. Deze keer is die gericht aan Gerrit van der Burg, hoofd van het Openbaar Ministerie. Stirezo roept hem op – eist zelfs – om de abortuswet van 1981 te handhaven.

Terwijl artsen vechten voor het leven van kindjes die met 22 weken geboren worden, aborteren in bij wijze van spreken hetzelfde ziekenhuis artsen ongeboren baby’s van dezelfde leeftijd, stelt Stirezo. “Steeds vaker kan een kindje van twintig weken al gered worden. Zijn hartje heeft dan al dertig miljoen keer geklopt.”

Waar het Stirezo met de petitie om gaat is dat de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) van 1981 slechts uitzonderingen toelaat. Maar: “Heel de abortuspraktijk is op die uitzonderingen gebaseerd. De uitzonderingssituatie eindigt echter zodra het ongeboren kind levensvatbaar is en in beginsel buiten de baarmoeder kan overleven. Abortus is in dat geval ‘levensberoving’, zo leert artikel 82a van het Wetboek van Strafrecht: Dan gaat het om ‘het doden van een vrucht die naar redelijkerwijs verwacht mag worden in staat is buiten het moederlichaam in leven te blijven’.”

Levensvatbaarheid is voor de Nederlandse overheid dus een absolute abortusgrens. Op deze gedachte heeft de wetgever destijds de 24-wekengrens gebaseerd. “Maar sinds 1981 heeft de geneeskunde grote stappen gezet. Kinderen zijn nu weken eerder levensvatbaar.

Burgerlijke stand

“Terwijl geaborteerde kinderen – levensvatbaar of niet – anoniem verdwijnen in de afvalemmers van abortuscentra mogen kindjes die door een miskraam ter wereld komen, met naam en toenaam geregistreerd worden bij de burgerlijke stand.” Volgens Stirezo erkent de wetgever daarmee in beginsel de menselijkheid van het ongeboren kind. “Laat hij daar voor levensvatbare kinderen dan ook precies dezelfde erkenning aan verbinden.”

De petitie kan hier ondertekend worden.