Tweede Kamer wil grondwet zichtbaar in elk gerechtsgebouw

0
215

De Nederlandse grondwet moet een zichtbare plek krijgen in iedere rechtbank, ieder gerechtsgebouw en elke plek waar recht wordt gesproken. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde daar deze week mee in.

Het voorstel daartoe was gedaan door Don Ceder (ChristenUnie) en Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt). Beide Kamerleden vinden het belangrijk dat de uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat een prominentere plek innemen in de omgeving waar recht wordt gesproken. Eerder nam de Tweede Kamer op voorstel van Omtzigt een motie aan om de grondwet een zichtbare plek te geven in het gebouw van de Tweede Kamer. Via deze motie wordt dit voornemen uitgebreid.

Don Ceder zegt over zijn motief om het voorstel in te dienen: “De grondwet is het anker van onze rechtsstaat en weerspiegelt de waarden die we in Nederland belangrijk vinden. Of je nou rechter, officier van Justitie, advocaat of cliënt bent: hoe mooi is het als een ieder die bij een rechtbank naar binnen loopt elke keer weer wordt herinnerd aan de grondwet die ons allen en democratische rechtsstaat beschermt.”

Het commentaar van Pieter Omtzigt: “De grondwet is de belangrijkste wet van het land. We hebben de regering gevraagd ervoor te zorgen dat burgers ook juridisch een beroep kunnen doen op hun rechten uit de grondwet. Dit voorstel is een eerste stap om te laten zien hoe belangrijk deze basiswet met de grondrechten van alle Nederlanders is.”

De grondwet is op de Amerikaanse na de oudste ter wereld.

(Foto Pixabay)