Wonderen als Gedenkstenen na zestien jaar Schreeuw om Leven

0
168

Meer dan veertig verhalen bundelde Kees van Helden in zijn boek Gedenkstenen, dat eerder deze maand verscheen. Ze hebben allemaal betrekking op zijn werk dat hij zestien jaar lang, samen met zijn vrouw, bij Schreeuw om Leven verrichtte.

Van Helden stapte vorig jaar over naar het Logos Instituut. “Loslaten gaat hand in hand met terugkijken”, schrijft hij over zijn afscheid van de organisatie waarbij hij vanaf 2005 van lieverlee volop betrokken raakte. Hij ging aan het schrijven om “anderen te bemoedigen en onszelf er steeds weer aan te herinneren dat God regeert, dat Hij alles in de hand heeft en dat Hij weet wat Hij doet”.

De korte verhalen laten zich heel gemakkelijk lezen. Ze staan over het algemeen op zichzelf – soms gebundeld rond een gebeurtenis – maar er zit tegelijk een doorgaande lijn in. Ze vormen een bundeling van opmerkelijke, opbeurende, verrassende, ontroerende en wonderbaarlijke gebeurtenissen.

Ze laten ook iets zien van het werk dat de wachters bij abortuscentra doen. Wat is daar eigenlijk zo verkeerd aan? Je hoeft je eigenlijk niet af te vragen welke machten erachter zitten om voor elkaar te krijgen dat die activiteiten door de overheid worden verboden. Ze zouden zoveel kwaad aanrichten…

En wie het wonder van de zwangerschap nog niet begrijpt, lees vooral even de aanbeveling van Ruth Seldenrijk aan het eind van het boek.

Gedenkstenenen is verschenen bij de De Banier en kost 13 euro 93 (als e-book nog geen tientje).