Steeds meer ouders worstelen met ‘opvoeden’

0
300
Steeds meer ouders zitten met de handen in het haar bij de opvoeding van hun kinderen. Dat zegt de kinder- en jeugd therapeut Martina Leibovici Mühlberger uit Wenen.

In Oostenrijk is het aantal psychotherapeutische behandelingen van ouders verdubbeld sinds 2005. “Steeds meer kinderen ontwikkelen een tirannieke houding en zijn vol weerstand. Ze komen in opstand omdat ze niet in een kindvriendelijke omgeving opgroeien. De ouders van deze kinderen doen hun werk niet. Ze willen vrienden van hun kinderen zijn in plaats van ze op te voeden.”

Mühlberger constateert dat veel moeders en vaders een grote angst hebben iets kapot te maken als ze hun kinderen met regels confronteren. Zo leren zij hun kinderen echter dat ze doen en laten kunnen wat ze willen in plaats van van hen te verwachten zich in te spannen en aan te passen om nieuwe dingen te leren.

Als kinderen doen mogen wat ze willen ontwikkelen ze nooit doorzettingsvermogen en leren niet zich te concentreren. “Deze kinderen worden narcisten.” Dat zal ernstige gevolgen hebben voor de volgende generatie. Deze jongeren zullen straks niet meer bereid zijn voor ouderen te zorgen.

Redactie: In Spreuken 13:24 staat: Wij zijn roede spaart, haat zijn zoon; maar wie hem liefheeft, tuchtigt hem reeds vroeg. In Nederland is het slaan van kinderen sinds 2006 bij de wet verboden. Wat vindt u daarvan?

Enquête: 028- Mogen ouders hun kinderen een tik geven om hen op te voeden?