Het Lege Graf, een archeologisch onderzoek

0
234
Forensische bewijzen voor het bestaan van Jezus zullen wel nooit worden gevonden. Maar hiermee is niet gezegd dat Hij niet geleefd zou hebben. Het bekende tijdschrift National Geographic ging op archeologisch onderzoek in de Jeruzalemse Grafkerk.

Door Tsvi Sadan

In het hoofdartikel van het decembernummer van National Geographic schreef Kristin Romey: ‘Wat archeologie over de ware Jezus kan onthullen.’ Kristin behandelt hierin vragen die moderne wetenschappers voortdurend bezighouden. Vragen als: Is Jezus een historische figuur? Wanneer heeft Hij geleefd? Wat voor mens was Hij? Het valt mij op dat in de zoektocht naar het antwoord op deze vragen alles wordt onderzocht, behalve één ding: het Nieuwe Testament.

Tijdens het voorjaar van 2017 bracht Romey een bezoek aan de Grafkerk, de heiligste christelijke plaats in Jeruzalem waarvan men aanneemt dat Jezus daar begraven is. Ook al is er geen bewijs voor gevonden dat het lichaam van Jezus op de platte steen binnen het graf heeft gelegen, toch twijfelt Romey er niet aan dat dit gebouw bovenop een Joodse begraafplaats uit de eerste eeuw is gebouwd. Ze schrijft: ‘De veelheid van bewijzen die allemaal uitkomen bij deze oude kerk, zijn verbazingwekkend. Slechts enkele meters van het graf van Christus liggen andere rotsgraven uit die tijd, wat bevestigt dat deze kerk, die tweemaal verwoest en weer opgebouwd is, werkelijk op een Joodse begraafplaats is gebouwd.’

De documentairefilm van National Geographic met de titel ‘Is dit echt het graf van Christus?’, die begin december is uitgezonden, laat nieuwe vondsten zien, die de christelijke traditie onderbouwen. Zo werd de eerste Grafkerk op deze plaats gebouwd door Helena, de moeder van Constantijn, de eerste christelijke Romeinse keizer. Dit vereist een drastische archeologische aanpassing, want tot nu toe werd van deze kerk gedacht dat hij in de 12e eeuw was gebouwd, de tijd van de kruistochten.

De plaats van het graf zelf werd in oktober 2016 voor het eerst sinds 325 n. Chr. geopend. In dat jaar zou volgens de legende de moeder van Constantijn deze plaats samen met het kruis hebben ontdekt. Deskundigen mochten 60 uur lang het graf onderzoeken. De vondsten bevestigen de leeftijd van de originele constructie, die nu dus stamt uit de tijd van Constantijd.