Klimaatpelgrimage voert in elf etappes door Nederland

0
217

De internationale klimaatpelgrimstocht arriveert op 30 september in Nederland. Kerken, andere groepen en individuen kunnen zich bij de dertig klimaatpelgrims aansluiten tijdens de elf etappes door Nederland. 

De tocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij COP26, de 26e Wereldklimaatconferentie. “Met deze pelgrimstocht willen we als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin”, zo schrijven Vastenactie en GroeneKerken, die de tocht in Nederland faciliteren.

In een Klimaatbrief, opgesteld door de twee organisaties, worden kerken en gelovigen opgeroepen om in beweging te komen voor het herstel van Gods schepping. “Als gelovigen zien we het zorgdragen voor Gods schepping niet als een optie, maar als een opdracht”, staat daarin onder andere te lezen. Mensen krijgen de gelegenheid de bijbehorende klimaatpetitie te ondertekenen. De pelgrims nemen de klimaatpetitie met alle handtekeningen mee naar de conferentie in Glasgow.

Aansluiten

De pelgrims lopen elke dag een route van circa 25 kilometer, van stad naar stad. Plaatselijke kerken zorgen voor onderdak en eten en organiseren activiteiten rond de komst van de pelgrims. Wie wil kan zich bij de tocht aansluiten. Aan de landelijke klimaatmars van 10 oktober kunnen maximaal 300 mensen meedoen. Die voert van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. René de Reuver (scriba PKN) en bisschop De Korte overhandigen daar de handtekeningen van de klimaatpetitie aan de pelgrims.

Per dag kunnen zestig anderen met de pelgrims meelopen. Zij moeten zich wel aanmelden. De etappes: 30 september van Glanerbrug naar Borne, 1 oktober naar Goor, 2de naar colmschate, 3de naar Apeldoorn, 4de naar Voorthuizen, 5de naar Amersfoort, 6de bezinningsdag in Amersfoort, 7de naar Zeist, 8de naar Maarssen, 9de naar Amstrerdam Zuidoost, 10de naar Hoofddorp, 11de naar IJmuiden.

Blogs zijn te vinden op: https://www.groenekerken.nl/klimaatpelgrimstocht-blog/