‘Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval’

0
216

De Iraakse priester Behnam Benoka stond voor een enorme uitdaging nadat IS na 2014 in de vlakte van Ninevé veel kerken had verwoest. Een deel van de bevolking werd vermoord of sloeg op de vlucht. Van de 850.000 christenen die Irak in 2003 nog telde, zijn er vandaag nog slechts 175.000 over. Priester Benoka voelt zich geroepen om de kerk door dit dorre dal heen te leiden.

“Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval”, zegt hij. Ondanks alle verschrikkingen is hij er rotsvast van overtuigd dat de kerk de taak heeft hoop uit te stralen. Benoka staat aan het hoofd van het wederopbouwtraject van de kerk en richtte een kliniek en een hulporganisatie op voor vluchtelingen in de Koerdische regio. Daarnaast doceert hij filosofie aan het Babel College in Ankawa in Irak.

Priester Benoka zal op 6 november in Barneveld zijn uitgebreide verhaal doen. Hij is op die dag de hoofdspreker tijdens de Open Doors-dag in de Midden Nederland Hallen. De tweede spreker is Gideon (fictieve naam)* uit Eritrea. Hij zat acht keer gevangen vanwege zijn geloof. Hij verbleef in een cel van 1,8 bij 1 meter, in het donker. Hij werd met 700 stokslagen afgeranseld en voor dood achtergelaten.

Gideon wist zijn geloof te behouden en slaagde erin na zijn laatste straf Eritrea te ontvluchten. Pas achttien maanden later zag hij zijn vrouw en zoontje weer. Hij woont nu met zijn gezin in Europa. Daar doet hij precies hetzelfde werk als wat hij in Eritrea deed: evangeliseren. Daarnaast ondersteunt hij van afstand de zwaar vervolgde kerk in zijn land en wil hij een stem geven aan zijn geloofsgenoten in Eritrea die daar geen stem mogen hebben.

Dit jaar wordt de Open Doors-dag gehouden in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Bezoekers hebben de keuze om het middag- of een avondprogramma te volgen. Er vertaling naar het Nederlands. Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website van Open Doors. De dag thuis via de livestream volgen kan eveneens, maar ook daarvoor moeten mensen zich aanmelden.

Foto: priester Benoka in een van de verwoeste kerken.