Huwelijkcursus in Noord-Malawi: harmonie en geloofsgroei

0
192

“Ik heb jaren in eenzaamheid geleden, maar nu voel ik dat we in harmonie leven.” Het is de reactie van een deelneemster aan de huwelijkscursus die onlangs in Livingstonia (Noord-Malawi) werd afgerond. Voor de deelnemers wierp de cursus een nieuw licht op het Bijbelse concept van het huwelijk.

Het huwelijk staat in onze snel veranderende wereld onder spanning. In Malawi is dat niet anders. Enerzijds ondermijnen dingen als pornografie – met mobieltjes onder handbereik – relaties. Anderzijds is er de druk van de ‘westerse bruiloft’ met een mooie jurk en een groot feest. Iets wat voor velen niet te betalen is en wat een reden is om van het huwelijk af te zien.

Specifiek voor Noord-Malawi komt daarbij dat de regio economisch minder ontwikkeld is dan de rest van het land. Veel hoger opgeleide mensen trekken weg. Soms wonen man en vrouw gescheiden van elkaar vanwege werkomstandigheden. Overspel ligt op de loer. Ook is er nog weinig christelijke literatuur beschikbaar in de stamtalen van het noorden. Allemaal redenen voor instabiliteit van huwelijken, naast nog culturele oorzaken zoals een superioriteitsgevoel bij mannen en polygamie.

Met hulp van de Gereformeerde Zendingsbond lukte het de Church of Central Africa Presbyterian, een partnerkerk van de GZB, om een huwelijkscursus vanuit Bijbels perspectief aan te bieden. De deelnemers zijn zeer lovend over het resultaat. Ze melden meer harmonie, de liefde wordt opgemerkt door gezinsleden en er is geloofsgroei.

Training
De zelfstandig ontwikkelde cursus bestaat uit tien onderdelen. Er is gebruik gemaakt van onder andere het boek How to build happy marriages van Nehemia Bible Institute uit Wellington (Zuid-Afrika). Echtparen denken na over onderwerpen als de Bijbelse basis van liefde, conflictbeheersing, en verantwoordelijkheid in het huwelijk en bij de opvoeding.

De afgelopen maand rondden 32 predikantenechtparen (foto onder) de cursus af. Het is de bedoeling dat zij echtparen in hun gemeenten gaan trainen in wat ze zelf geleerd hebben. In een gemeente paste een predikant de lessen al toe bij een koppel dat in scheiding lag. Het stel verzoende zich.