Gypsy vrouw uit Jeruzalem maakt biografie

0
379

Hoe is het om als gypsy-vrouw in Jeruzalem op te groeien? Amoun Sleem, zelf een roma uit deze stad, schreef een boek over haar leven. De autobiografie die de titel Gypsy-vrouw in Jeruzalem, waargemaakte dromen draagt, is onlangs vertaald door Sabina Achterbergh. Het eerste exemplaar wordt zaterdag 10 juli overhandigd aan dr. ir. Jan van der Graaf op de Open Dag van Christian Roma Support. De roma die in het Midden-Oosten leven, noemen zichzelf Domari-gypsies.

Amoun Sleem is de projectpartner van Christian Roma Support in Jeruzalem. Ze zet zich al jaren in voor haar volksgenoten. Als jong meisje had Amoun samen met haar oudere zus schoonmaakwerk gevonden in het Huis op de Berg, een gastenverblijf dat beheerd werd door het Nederlandse echtpaar Kees en Coby Veldhuyzen. Zij stimuleerden Amoun om een opleiding te volgen en ondersteunden haar ook financieel. Zo haalde ze haar management-diploma.

Nu moedigt ze haar volksgenoten aan om ook te leren en studeren. Ze heeft een vast geloof in God en Spreuken 15 vers 33 over ontzag voor God, wijsheid en bescheidenheid is een belangrijke tekst voor haar die ook in het boek genoemd wordt in het voorwoord. Ze voelde zich door Gods genade in staat om in 1999 de Domari Society of Gypsies op te richten. Ze kreeg ondersteuning van de Nederlandse Willemina den Dikken en haar stichting Vrienden van Domari. Deze stichting is in 2020 onderdeel geworden van Christian Roma Support.

“Toen ik nog een kind was en ansichtkaarten aan toeristen verkocht, had ik niet kunnen dromen dat ik ooit een boek zou schrijven. Opgroeien in de Gypsy-cultuur was als een film met lieflijke scenes en pijnlijke episoden”, vertelt Amoun Sleem in de inleiding van haar biografie. “Toen ik terugkeek op de metamorfose van die kindertijd tot het directeurschap van Domari Society of Gypsies gaf dat bij mij de doorslag om mijn verhaal te vertellen en de wereld te tonen hoe het is om een Gypsy-vrouw te zijn.” Gypsies in Jeruzalem en ook op veel plekken elders in de wereld hebben vaak te maken met discriminatie. Ook Amoun ervoer dat, bijvoorbeeld op de middelbare school.
Meer aandacht voor haar boek is er op de Open Dag van Christian Roma Support in Rotterdam. De hulporganisatie viert dan ook haar tienjarig bestaan.