Moestuinen tegen ondervoeding

0
674
SAMSUNG CAMERA PICTURES

De coronapandemie heeft de armoede in de sloppenwijken van Zuid-Afrika doen toenemen, vertelt Kinderfonds MAMAS. Het fonds dat al langere tijd actief is in Zuid-Afrika deelde tijdens de eerste lockdown voedsel uit, maar legt nu moestuinen aan zodat kwetsbare gezinnen zelf voedsel kunnen verbouwen en verkopen wat ze niet nodig hebben. Ze vroegen hun ambassadeurs en andere bekende Nederlanders recepten te delen voor een kookboek dat sponsoren van de moestuinen toegestuurd krijgen.

“Onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad spreken van het langzame geweld van ondervoeding”, vertelt Kinderfonds MAMAS. “Zo kampt één op de vier kinderen in Zuid-Afrika met een groeistoornis als gevolg van te weinig of eenzijdig voedsel. De coronapandemie heeft het probleem verergerd. Miljoenen kinderen gaan met honger naar bed. Ze eten vaak alleen maïspap en niet eens elke dag.” Het fonds ondersteunt al jaren vrouwen die kwetsbare kinderen opvangen. Joep Verboeket, directeur van Kinderfonds MAMAS, vertelt: “Tijdens de eerste lockdown bleek hoe belangrijk de lokale moestuinen van deze vrouwen zijn. We moeten alles op alles zetten om de Zuid-Afrikaanse kinderen te behoeden voor ondervoeding of erger.”

Kookboek
De MAMAS zoals deze vrouwen worden genoemd, bewerken inmiddels meer dan 100.000 m2 aan moestuinen. Hiermee kunnen duizenden monden worden gevoed. “Maar er zijn veel meer tuintjes nodig om ondervoeding tegen te gaan”, laat Verboeket weten. Daarom gaat hij met de actie door.
Mensen die het moestuinenproject steunen, krijgen een kookboek toegestuurd. Hiervoor deelde onder andere bakker Robèrt van Beckhoven een recept. Hij is is één van de BN’ers die ambassadeur zijn van Kinderfonds MAMAS en een recept delen voor MAMAS Kookboek. Nieuwslezer Sacha de Boer vertelt hoe je chips van palmkool maakt. Yvon Jaspers (Boer Zoekt Vrouw) legt uit hoe je kapucijners met spek bereidt. Chef-kok Herman den Blijker beschrijft hoe hij geroosterde winterpenen klaar maakt. In het kookboek staan ook zes recepten van MAMAS uit Zuid-Afrika.