Uitdaging gaat met nieuwe eigenaar door in nieuw formaat

0
150

Per 1 december 2022 neemt Wijnand Voogdt (45) uit Elburg de krant Uitdaging en de bijbehorende website over. In de vandaag te verschijnen papieren editie van Uitdaging doet hij zijn plannen uitgebreid uit de doeken.

Het was voor de uitgevers, Siebren Verburg en Klaas Spijker, al enige tijd duidelijk dat op de huidige voet doorgaan met de krant niet mogelijk is. Door het gratis-abonneemodel is het blad geheel afhankelijk van giften en inkomsten uit advertenties. Die zijn ontoereikend geworden om het blad in de huidige vorm en in deze frequentie te kunnen blijven uitgeven.

Overigens beëindigen Verburg en Spijker om die reden ook het magazine Charisma, dat zij eveneens in bezit hebben. Dat blad houdt helemaal op te verschijnen.

Voogdt, eigenaar van de christelijke vacaturesite Jobfish, heeft voor Uitdaging een nieuw motto bedacht: het Evangelie omarmen én doorgeven. “In nieuwe edities van Uitdaging willen we nieuws en verhalen delen van mensen en organisaties die het Goede Nieuws van Jezus als de basis zien voor hun leven en werk. Ze omármen het: ze hebben God lief boven alles. En ze geven het door: ze gunnen en geven een ander wat ze zélf gevonden hebben.”

De formule van het blad wil hij aanscherpen. “Een blad wordt sterker met heldere en herkenbare rubrieken. Ook de feitelijke vorm en het aantal edities per jaar wil ik aanpassen. In 2023 hopen we twee edities uit te geven. Uitdaging wordt een magazine, weliswaar gedrukt op een onderscheidend papierformaat. Meer dan eerder willen we voor de inhoud samenwerken met organisaties. Elke organisatie die bij Uitdaging past, komt daarvoor in aanmerking.”

Website: archief
De website krijgt vooralsnog geen prioriteit. “Eerst maar eens aan die twee papieren edities gaan werken”, aldus Voogdt. “Wel zou ik het heel leuk vinden als we op de website alle 400-zoveel edities van Uitdaging online doorbladerbaar kunnen presenteren.”

Daar koppelt hij meteen een vraag aan: Wie heeft nog oude edities van Uitdaging bewaard? Laat het Wijnand Voogdt weten, dan kunnen ze worden gescand voor het online toegankelijke, digitale archief.

Foto: Wijnand Voogdt, de nieuwe uitgever van Uitdaging. | © Jasper de With