SGP breekt bij EU lans voor christelijke organisaties in India

0
218

SGP’s Bert-Jan Ruissen heeft deze week bij de Europese Commissie opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie van christelijke organisaties die in India werkzaam zijn. Het land heeft dit jaar in één klap de vergunning van honderden ngo’s ingetrokken. 

Dat heeft onder andere tot gevolg dat mensen die voor die organisatie werken, en de projecten waarbij ze betrokken zijn, geen donaties meer uit het buitenland kunnen ontvangen. De overheid heeft banken daartoe opdracht gegeven. Het gaat om de uitvoering van de wet ‘ter regulering van buitenlandse bijdragen’.

Ruissen had daarover al eerder vragen aan de EC gesteld, waarbij hij de hulporganisatie Missionaries of Charity had genoemd en ook de ngo die bekend is van Moeder Theresa. Hun situatie staat volgens Ruissen niet op zichzelf. Het past in een patroon, waarbij de Indiase overheid in toenemende mate het beginsel van godsdienstvrijheid ondermijnt door het aannemen van anti-bekeringswetten en het tegenwerken van christelijke organisaties. Het hindoe-nationalistische sentiment wint in het land sterk aan invloed.

De Europese Commissie antwoordde Ruissen vorige week dat volgens haar informatie de vergunningsproblemen inmiddels waren opgelost. De EU-delegatie besprak de situatie vorig jaar onder andere in rechtstreeks contact met Indiase hoge ambtenaren aan de orde gesteld. En ze zegt dat ook ‘in de uitwisselingen met India op alle niveaus’ te blijven doen.

Stopgezet
Ruissen neemt met dat antwoord echter geen genoegen. “Inmiddels circuleert namelijk een lijst van welgeteld 911 christelijke organisaties, waarvan India de vergunning op 1 januari heeft stopgezet”, zegt hij. “We willen dat de Europese Commissie ook voor hen in actie komt”.

Foto: Pixabay/Rajesh Balouria